Rađenović da uplati 30.000 eura za 30 dana

Sudije Višeg suda o Rađenovićevoj nagodbi raspravaljale su 18. jula iza zatvorenih vrata
0 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Filip Roganović
Lazar Rađenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.08.2016. 06:40h

Budvanin Lazar Rađenović i pravosnažno je osuđen na godinu i po zatvora, zbog zloupotrebe položaja na organizovan način.

Istom odlukom podgoričkog Višeg suda, bivši gradonačelnik Budve dužan je u roku od mjesec dana uplatiti 30.000 eura na račun državnog budžeta.

“Nakon pravosnažnosti rješenja Višeg suda u Podgorici kojim je usvojen sporazum o priznanju krivice zaključen između Specijalnog državnog tužilaštva i okrivljenog Rađenović Lazara, Viši sud u Podgorici donio je presudu kojom je optuženi osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 30.000 eura, koju je okrivljeni dužan platiti u korist budžeta Crne Gore u roku od mjesec dana, po pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Ovom presudom optuženi Rađenović Lazar obavezan je na plaćanje troškova krivičnog postupka”, piše u saopštenju Višeg suda.

Rađenović je 13. maja specijalnim tužiocima priznao da je učestvovao u milionskim malverzacijama prilikom izgradnje TQ Plaze, platoa na Jazu i u slučaju Prijevor i nagodio se oko visine kazne.

Sudije Višeg suda o Rađenovićevoj nagodbi raspravaljale su 18. jula iza zatvorenih vrata.

Sutkinja Vesna Pean isključila je javnost iz tog postupka, obrazlažući da su među predloženim dokazima iskazi svjedoka saradnika dati u tajnom postupku istrage protiv Rađenovića i ostalih osumnjičenih u budvanskim predmetima.

U poslovima za koje je Rađenović priznao krivicu, opština Budva oštećena je za više od 30.000.000 eura. Malverzacijama oko izgradnje poslovnog centra TQ Plaža i platoa na plaži Jaz, budžet Budve oštećen je za više od 20.000.000 eura. Nezakoniti poslovi oko prodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, budvansku kasu oštetili su za 1.400.000 eura. U poslu oko izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Vještica, opštinska kasa oštećena je za 8.000.000 eura, a u poslu sa Kopirajtom, posljednjem predmetu koji je Specijalno tužilaštvo Rađenoviću zasada stavilo na teret, opštinska kasa navodno je oštećena za oko 3.000.000 eura.

Tužilaštvo se sa kompanijom svjedoka saradnika Mirkom Latinovićem nagodilo da Opštinu Budva obešteti za 19.500.000 eura, ali u imovinskoj protivvrijednosti.

Rađenović je 20. maja otišao na izdržavanje zatvorske kazne, nakon što je pravosnažno osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog namještanja licitacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta na Košljunu i nedozvoljenog držanja oružja.

Bonus video: