U Riju dnevno pogine šest ljudi

Osim ubistava, pljački, prostitucije i raznih drugih oblika kriminala, organizatori OI moraju da brinu i o najavama brazilskog ogranka Islamske države da će tokom Igara organizovati teroristički napad
1 komentar(a)
Vojnik, Foto: Reuters
Vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2016. 11:23h

Dok cijeli svijet priča o zika virusu pred početak Olimpijskih igara, „pod tepih” se gura jedan od najvećih problema Rio de Žaneira - kriminal.

Od 2009. godine, kada je drugi brazilski grad po veličini dobio organizaciju najvećeg sportskog događaja, do kraja 2015. ubijen je čak 15.461 čovjek.

U prosjeku, šestoro dnevno, tj. na svaka dva miliona stanovnika Rija po jedan. Svakog dana.

Policija i vojska su zbog raznoraznih oblika kriminala već mjesecima raspoređene po gradu.

Iz dana u dan stižu vijesti o akcijama bezbjednosnih organa, a dokle su kriminalci stigli govori slika koja je objavljena prije nekoliko dana - policija je zaplijenila velike količine kokaina zapakovane u kesicama sa logom Rio 2016! Da stvar bude čudnija, na dnu je napisano: „Čuvajte dalje od djece”!

Osim ubistava, pljački, prostitucije i raznih drugih oblika kriminala, organizatori OI moraju da brinu i o najavama brazilskog ogranka Islamske države da će tokom Igara organizovati teroristički napad.

Policija je prije nekoliko dana uhapsila desetoro ljudi koje sumnjiči da su planirali napade.

Ali, iskustvo sa Mundijala u fudbalu govori da Brazilci znaju kako da organizuju veliko takmičenje i preduprijede moguće nerede.

Ako sve bude kao prije dvije godine, posjetioci iz svih krajeva svijeta će moći da uživaju u sportu, ali i Kopakabani, Ipanemi, Marakani, Glavi šećera, Hristu Spasitelju...

Bonus video: