Milunovićeva posveta zavičajnom podneblju

Na izložbi će biti oko 60 Milunovićevih radova (slike, skice, grafike)
329 pregleda 0 komentar(a)
Milunović slike (novine)
Milunović slike (novine)
Ažurirano: 29.07.2016. 16:51h

Izložba “Mediteranske ode Mila Milunovića”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, biće otvorena u ponedjeljak, prvog avgusta, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju u 20 sati.

Na izložbi, čije su kustoskinje Snežana Ivović i Ljiljana Karadžić, biće predstavljeno oko 60 radova (slike, skice, grafike) koji su nastajali tokom posljednjih petnaest godina stvaralaštva Mila Milunovića i vezani su za umjetnikovo zavičajno podneblje, Crnu Goru. Radovi iz ovog perioda, poetični i racionalni u isti mah, pripadaju mediteranskoj fazi Milunovića. Provodeći duge ljetnje mjesece u baraci na pustoj budvanskoj plaži, Milunović je sa radio motive primorskih pejzaža, veduta, mrtvih priroda, ribara, vrša, mreža, ptica, kamenih hridi, darova mora i darova zemlje, koje su svojevrsne ode moru. U potpunosti prepušten magiji i iskonskoj ljepoti ambijenta, stvorio je djela koja predstavljaju završni čin jednog dugotrajnog istraživačkog procesa i bogatog umjetničkog i životnog iskustva.

“Crnogorska obala (Sveti Stefan, Herceg Novi, Pržno, Budva) postala je mjesto hodočašća, kojem se svakog ljeta do kraja života vraćao. Opčinjen magijskim prizorima punim svjetlosti, zvukova tišine, šumova mora i mirisa prirode, kreiraće jedan poseban umjetnički sadržaj. Mladalačkim žarom i iskustvom zrelog stvaraoca, Milunovićeva umjetnička ličnost ovdje je pronašla sigurnu luku trajnog i konačnog utočišta, svojevrstan genius loci, koji će njegovoj oslobođenoj energiji uliti nove stvaralačke podsticaje i odrediti smisao i karakter daljih likovnih inspiracija i emocionalnih doživljaja”, zapisala je u tekstu povodom izložbe istoričarka umjetnosti Snežana Ivović.

Djela zastupljena na izložbi pripadaju kolekcijama Narodnog muzeja Crne Gore, Muzeja i galerija Podgorice, Moderne galerije iz Budve, Muzeja i galerija Nikšića, Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, Muzeja istorije Jugoslavije, Uprave za imovinu, porodice Milunović, brojnih crnogorskih institucija i privatnih kolekcionara.

Izložba se može pogledati u narednih mjesec dana, a tokom trajanja izložbe biće upriličeno stručno javno vođenje i promocija kataloga o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

Bonus video: