Koncert Čajne Mozes u Budvi

“Džez donosi i nešto malo više i od same muzike - ima svoju posebnu priču, posebnu dušu, još od trenutka kada je nastao”
1 komentar(a)
Čajna Mozes, Foto: Grad teatar
Čajna Mozes, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 28.07.2016. 08:44h

Pred publikom jubilarnog festivala Grad teatar večeras u 21.30 časova, na sceni Terase između crkava biće upriličen svjetski muzički događaj - koncert velike američke džez i soul zvijezde Čajne Mozes, čiji nastupi danas zauzimaju naslovne strane najpoznatijih medija i u Evropi.

Prve aplauze u Budvi, ova izuzetna pjevačica prodornog i istovremeno senzibilnog glasa, kako je opisuju svjetski kritičari, dobila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u direkciji Grad teatra, na kojoj je oduševila predstavnike medija. Čajna Mozes, kćerka velike džez zvijezde Di Di Bridžvoter i reditelja Gilberta Mozisa rođena je u Los Anđelesu, a odrastala je u Parizu, baveći se muzikom i pozorištem još kao dijete. Prvi singl „Time“, koji je pratio video film u režiji poznatog pariskog reditelja Žan Baptista Mondina objavila je 1996, kad je imala šesnaest godina. Uslijedili su hit albumi „China“, „I Good Lovin“, „This One’s for Dinah“ koji je bio tribjut njenom idolu Dajani Vošington, kao i „Crazy Blues“ (tribjut velikanima džeza koje je londonski „Tajms“ nazvao jednim od sto najboljih albuma u deceniji)... Čajna Mozes nastupala je na gotovo svim kontinentima - u Evropi, Kanadi, Aziji, Indiji..., imala je koncerte sa orkestrima svjetske klase, kao što su WDR Big Bend, The Deutsches Filmorchestar Babelsbergon..., pjevala na albumu čuvenog francuskog džez autora Andrea Manukiana „So in Love“, a igrala je i u francuskom filmu „Kabare“ ...

Koncert u Budvi i Crnoj Gori, kako je izjavila, dio je njene velike evropske turneje, i veoma se raduje što će nastupati pred festivalskom publikom. Na pitanje ko je sve danas njena publika, s obzirom da su džez i soul muzika drugačijeg senzibiliteta u odnosu na ovo vrijeme koje globalno afirmiše manje emocija, Čajna Mozes kaže da su to ljudi svih generacija i najrazličitijeg obrazovanja.

“To jeste možda jedan malo drugačiji svijet u odnosu na ljude koji posjećuju neke druge koncerte, jer džez donosi i nešto malo više i od same muzike - ima svoju posebnu priču, posebnu dušu, još od trenutka kada je nastao. A sve je poteklo iz bluza, iz te 'crne priče' koju je lako osjetiti i razumjeti, zato je džez i danas popularan, i ima brojnu publiku, od najmlađih, do najstarijih generacija.

Bonus video: