PRITVOR ZA ČELNIKA DIREKCIJE ZA ŽELJEZNICE I FUNKCIONERA SOCIJALDEMOKRATA

Ko je direktoru naredio da plati račun SD-a Ramadi?

Biće ispitano i donijeće se odluka da li će se ići u sprovođenje istrage, kazao je Katnić. SD: Obradović nije radio nezakonito
76 pregleda 39 komentar(a)
Ivan Brajović
Ivan Brajović
Ažurirano: 28.07.2016. 05:42h

Direktoru Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojši Obradoviću juče je, nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu, određen pritvor do 72 sata, zbog sumnje da je nezakonito sa računa kompanije platio ceh Socijaldemokrata (SD).

Obradović je član Glavnog odbora SD-a, na čijem čelu je Ivan Brajović.

Zadržan je u pritvoru nakon što je Specijalno tužilaštvo istraživalo da li je novcem Direkcije plaćen partijski račun SD-a napravljen u hotelu “Ramada”.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, riječ je o računu od 380 eura.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je u parlamentu kazao da u slučaju “Ramada” postoji osnovana sumnja da je jedno lice počinilo krivično djelo.

“Jutros su pripadnici specijalnog odjeljenja to lice lišili slobode i određen mu je pritvor do 72 sata i u okviru toga će biti ispitano i donijeće se odluka da li će se ići u sprovođenje istrage”, rekao juče Katnić.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva objašnjeno je da sumnjiče Obradovića da je “učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja”.

Iz SD-a su juče saopštili da vjeruju da Obradović nije uradio ništa nezakonito.

“Jer je riječ o ozbiljnom mladom čovjeku, koji je sve što je do sada radio, radio profesionalno, odgovorno i u skladu sa zakonom. S druge strane, očekujemo da će mediji i drugi učesnici u javnom životu poštovati Ustavom zagarantovanu pretpostavku nevinosti, i dozvoliti nadležnim državnim organima da bez pristiska, i u skladu sa zakonom, okončaju započeti postupak”, piše u saopštenju SD-a. Specijalno tužilaštvo zainteresovalo se za slučaj “Ramada” nakon što je poslanik Mladen Bojanić objelodanio dokumentaciju koja navodno potvrđuje da je dva partijska skupa SD-a u tom hotelu platila Direkcija za željeznice novcem iz budžeta.

Iz Direkcije je tada saopšteno da oni plaćaju samo svoje račune.

Bivša menadžerka podgoričkog hotela “Ramada” Patricia Pobrić uputila je Bojanića na tu dokumentaciju.

Njoj u “Ramadi” nije produžen ugovor o radu, nakon što je Bojaniću ukazala na to.

Nakon što Pobrić nije produžen ugovor, premijer Milo Đukanović kazao je da bi “svaki poslodavac na svijetu postupio kao što je to bilo u slučaju hotela 'Ramada'”.

NVO Građanska alijansa juče je saopštila da očekuje da će se premijer makar izviniti Pobrić, kao i građanima Crne Gore.

“Od Brajovića očekujemo da će podnijeti ostavku, a ako to ne učini da će ga premijer razriješiti funkcije. Takođe očekujemo i da će Agencija za sprečavanje korupcije u okviru svojih ovlašćenja do kraja ispitati ovaj slučaj i građane informisati o ovome”, saopšteno je juče iz GA.

Pobrić je ranije izjavila da je to učinila nakon što je SD organizovao tri skupa u hotelu, te da je reagovala kada je “zvaničnik te partije Emil Durumbašić tražio da se račun dostavi Direkciji”.

Ona je tvrdila da je nakon što je Bojanić objelodanio račune iz “Ramade”, “Durumbašić došao u hotel i tražio da se izmijeni dokumentacija o plaćanju skupova”. Durumbašić je to negirao.

“Prva dva još nisu bila plaćena, i onda je odlučeno da taj treći skup bude plaćen i on (Durumbašić) je to platio kešom”, kazala je Pobrić.

Iz SD-a je tada saopšteno da je račun plaćen kešom, jer u tom periodu nijesu imali otvoren žiro-račun u banci.

Naglasili su da su netačni podaci i o periodu održavanja skupova i da se u svemu radi o “montiranoj priči sa političkom pozadinom”.

Ta partija tvrdila je da je Bojanić tražio od njih da ne podrže izbor Darka Pajovića (Pozitivna) za predsjednika Skupštine, ucjenjujući ih da će u suprotnom pokrenuti medijsku kampanju protiv njih.

Brajovićeva partija zbog toga je podnijela krivičnu prijavu protiv Bojanića.

Iz Pozitivne su tada osudili “postupak posrnulog poslanika Bojanića kada je otvoreno pokušao da reketira i ucjenjuje poslanike SD-a”.

Iz SD-a su saopštili da je “igranku započeo neuspješni politički reketaš i ucjenjivač Mladen Bojanić, potpomognut gospođom Pobrić kojoj je ova lakrdija i farsa koju je napravila sa navodnim neregularnim računima trebalo da posluži kao uvertira da i formalno uđe na velika vrata u političke vode”.

Pobrić je nakon toga kazala da se građanskim aktivizmom bavi niz godina i da pokušava da stvori mlade aktiviste koji će “svojom glavom” razmišljati o dobrobiti zajednice te da “kada je uočila nepravilnosti tokom rada kao menadžerka hotela 'Ramada', morala da reaguje”.

Prije desetak dana osnovan je građanski pokret Otpor beznađu, na čijem čelu je Bojanić. U tom pokretu je i Pobrićeva.

GA: Nadamo se da će stati zloupotrebe

Iz Nevladine organizacije Građanska alijansa juče su saopštili da “pozdravljaju odluku glavnog specijalnog tužioca da na osnovu istražnih radnji i osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo odredi pritvor do 72 sata direktoru Direkcije za željeznički saobraćaj”.

“Jako je važno da se do kraja u sudskom postupku i potvrdi i dokaže osnovanost ove sumnje. Nadamo se da će ovakva reakcija obeshrabriti one koji su ili će planirati zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe”, saopšteno je iz GA.