Duško Marković bi da utiče na mene, ali ne može

“Moji rezultati su lični i jasni, moralni kredibilitet je jasan. Drugo je pitanje što se misli izvršiti uticaj na (mene), što nije moguće”
108 pregleda 55 komentar(a)
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Milivoje Katnić, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2016. 05:26h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić optužio je indirektno vicepremijera Duška Markovića da pokušava da izvrši uticaj na njega.

Marković je ove sedmice rekao da je ključno da na rukovodećim pozicijama u državi budu ljudi sa moralnim i profesionalnim integritetom. "Na zahtjevnom zadatku jačanja vladavine prava Crnoj Gori ne trebaju pojedinci željni, prije svega pažnje javnosti i kamera, koji drže isprazne monologe, već profesionalci spremni da se na zakonit način izbore sa svim izazovima i preprekama", poručio je Marković.

On je komentarisao prethodnu Katnićevu izjavu da pojedine strukture vode specijalni rat protiv tužilaštva i njega.

Na zahtjev poslanika DF-a Vladislava Bojovića - koji je citirao dio Markovićeve izjave ocijenivši da ga je nazvao “medijskim manekenom” - da kaže koje su to strukture i kako komentariše Markovićevu izjavu, Katnić je, između ostalog, kazao:

“Što se tiče funkcionera koga ste pomenuli i njegovih kvalifikacija, vi ste sve to tačno iznijeli. Nemam nikakve potrebe da se kao glavni specijalni tužilac i građanin uopšte na to osvrćem. Moji rezultati su lični i jasni, moralni kredibilitet je jasan. Moj rad se ocjenjuje danas ovdje, on se ocjenjuje svaki put kad optužnica dođe pred sud, a svaka je potvrđena od kada sam ja na čelu Specijalnog tužilaštva”, rekao je.

Katnić je kazao da o “njegovom radu govore praktični rezultati” i da ga ne mogu cijeniti na drugi način.

“Drugo je pitanje što se misli izvršiti uticaj na glavnog specijalnog tužioca, što nije moguće, kao što i primjećujete”, rekao je Katnić, tokom rasprave o izvještaju o radu Tužilaštva i Tužilačkog savjeta.

On je objasnio da specijalni rat protiv tužilaštva i njega “vode osobe prema kojima su usmjerene aktivnosti ovog tužilaštva”. “Iz raznih razloga u to su se uključili i određeni djelovi sistema”, objasnio je tužilac.

Katnić je prošle sedmice na Odboru za antikorupciju rekao da su pojedine strukture pokušale da njega, kolege iz Specijalnog tužilaštva i VDT Ivicu Stankovića korumpiraju privilegijama poput školovanja djece u inostranstvu, zapošljavanjem, a zatim kompromitiju - fingiranjem podmićivanja. Pojedinim tužiocima nuđeni su milioni eura, a u predmetu Veselina Mujovića otkriveno je da je pokušao da osramoti tužilaštvo navodnim podmićivanjem člana porodice VDT-a. Takođe je otkrio da je policija postavila zasjedu njegovoj supruzi, koja je službenica Opštine Podgorica, jer je imala anonimnu dojavu da će primiti mito. Njoj je, kako je rekao, u čokoladi bilo ubačeno 4.000 eura, ali je nije uzela.

Uskoro odluka o "Primorki"

Katnić je kazao da bi tužilaštvo uskoro moglo donijeti odluku u predmetu “Primorka”, ali i da su u izviđaju garancije date za KAP. “Postoji mogućnost da se u narednom periodu donese odluka u vezi garancije date 'Primorki' i postoji osnovana sumnja da je tamo došlo do značajne štete po imovinu države”, kazao je on. U toj istrazi, u svojstvu građanina, saslušan je sekretar MVP-a Predrag Stamatović.

Milivoje Katnić zna ko je spremao aferu “čokolada”

Na pitanje Vladislava Bojovića šta se desilo sa čokoladom, gdje je 4.000 eura, da li se vodi istraga, ko su osumnjičeni i ko je poslao dvojicu policajaca da zateknu njegovu suprugu u primanju mita, Katnić se najprije javno izvinio supruzi što je pominjao na sjednici Odbora za antikorupciju.

“O tome se vode određene izviđajne radnje, a o tim događanjima saznao sam kasnije. Mi imamo dokaze kako su oni pripremani i ko ih je pripremao”, objasnio je tužilac, navodeći da mu nije bio cilj da na odboru o tome govori detaljnije, već da navede primjere pokušaja kompromitovanja tužilaštva.

Bonus video: