JUNIORSKA PRVAKINJA SVIJETA

Kristina Rakočević: Najdraža medalja iz Poljske

0 komentar(a)
Kristina Rakočević 3, Foto: Filip Roganović
Kristina Rakočević 3, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.07.2016. 07:44h

Kristina Rakočević potvrdila je epitet najvećeg svjetskog talenta u bacanju diska. Znalo se i prije šampionata u poljskom Bidgošću da je Kristina čudo, djevojka kojoj u mlađim kategorijama nema premca. Sada postoji i zvanična potvrda za to - hicem od 56 metara i 36 centimetara osvojila je svjetsko zlato u juniorskoj konkurenciji, nadmašivši drugoplasiranu za dva metra i 45 centimetara.

Kristina je prošle godine osvojila dvije medalje na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore, i u disku i u kugli.

"Ovo je za mene bilo najvažnije prvenstvo u karijeri i najdraža medalja. Osvojila sam tri svjetska odličja za manje od godinu, što je veliki uspjeh i nadam se da ću nastaviti u tom ritmu i ubuduće", kazala je Kristina.

Kristina može i mnogo bolje, jer je njen najbolji rezultat, postavljen u aprilu, za skoro dva metra duži od zlatnog hica.

"S obzirom na to da je takav rezultat ostvarila na početku sezone, morali smo u jednom trenutku da oborimo formu, kako bismo je ponovo tempirali za Svjetsko prvenstvo. U tome smo i uspjeli", kazao je njen trener Danilo Ristić.

Medaljama i rezultatima, daljinama koje postiže, Kristina je pokazala da bi mogla da napravi i velike stvari i u seniorskoj konkurenciji.

"To dosta zavisi od uslova, kakve će imati Kristina i njen trenerski tim",naglasio je Danilo Ristić.

O kakvoj podršci i o kakvim uslovima se, zapravo, radi, šta je to potrebno Kristini...

"Najbitniji od svih uslova je da u svako doba godine mogu da imam adekvatne pripreme. To u Mojkovcu nije moguće, tokom zime, a neophodan je konstantan rad i trening", kazala je svjetska šampionka.

"Potrebno je da ona može da ode u Hrvatsku, u Španiju, kada nije lijepo vrijeme, kao što su i drugi išli. Do sada smo stalno radili u Mojkovcu i izvlačili što se izvlačiti može. Ništa mi ne tražimo posebno, da se, recimo, za nas napravi dvorana. Ni slučajno. Nama je potrebna teretana, a sasvim nam je dobro u Mojkovcu na proljeće, nadmorska visina 800 metara. Nama je problem kada ne možemo da radimo tamo, zbog zime, snijega...", kaže trener Marko Ristić.

Kristina je još prošle godine imala pozive iz Amerike da karijeru nastavi na nekom od univerziteta, koji imaju neuporedivo bolje infrastrukturne uslove od onih u kojima se ona priprema. Nije prihvatila, a nije ni promijenila mišljenje...

"Nisam promijenila mišljenje, jer imam tim koji me podržava u teškim i srećnim trenucima. O američkim ponudama ni ne razmišljam, samo se nadam da će nam država i svi koji mogu, obezbijediti uslove tako da takmičari ne bi morali da odlaze iz svoje zemlje", kaže Kristina. "Vidim da se potencira odlazak u Ameriku - u redu, ako ste peti ili šesti na svijetu. Ali, Kristina je prva, i ne može bolje od toga. Da li je rizik odlazak, da li će ostati prva ako ode tamo? Jasno je da su njoj potrebni bolji uslovi i da se obezbijedi da se ispuni program, koji njen klub bude tražio", kazao je Marko Ristić.

Vuletić: Pet godina čekamo na odgovor da li će nam dati kasarnu Masline za atletski projekat

Predsjednik Atletskog saveza Crne Gore Milorad Vuletić svjestan je da Kristinin, ali i potencijal ostalih mladih takmičara, ne može da se do kraja razvije u uslovima u kojima crnogorski atletičari rade i treniraju...

"Mislim da su rezultati koje je Kristina ostvarila, ali i dostignuća naših drugih takmičara, dovoljan pokazatelj, ali i opomena, posebno Glavnom gradu i državi, da je konačno došlo vrijeme da se uradi mnogo više da bi se stvorili uslovi za bavljenje atletikom. Kao prvo - da se u Podgorici konačno izgradi atletski stadion. U protivnom, svi ovi rezultati biće u sjenci pitanja šta smo mogli da uradimo da bismo Kristini, Danijelu Furtuli, Mariji Vuković, Slađani Perunović i ostalima pomogli da imaju uslove za bavljenje sportom", rekao je Vuletić.

Vuletić je naglasio da izgradnja atletske infrastrukture u Podgorici nije skup projekat, da bi Savez mogao da dobije i novčanu pomoć međunarodnih atletskih federacija.

"Imamo 70 odsto uređenu infrastrukturu u okviru nekadašnje kasarne Masline. Tamo postoji staza i svi prateći sadržaji, i mogla bi se privesti namjeni za pola godine. Atletski savez već pet godina muku muči da krenemo sa tim projektom. Potencirao sam tu priču i na međunarodnim skupovima i kongresima, i dobio obećanje o pomoći u vrijednosti od 500 hiljada eura, da se presvuče staza tartan podlogom, te da se urede bacališta i borilišta. Glavni grad je trebalo da nam obezbijedi zemljište, odnosno tu lokaciju, a država ulaganja vrijedna između 500 hiljada i milion eura. Time bi naši problemi bili riješeni. A mi pet godina čekamo na odgovor", kazao je Vuletić.