Teretiće Oliveru Franović kad utvrde štetu?

Tužilac još nije kvalifikovao djelo, istraga je u toku
152 pregleda 101 komentar(a)
farba, Reževića, Foto: Vuk Lajović
farba, Reževića, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.07.2016. 06:23h

Budvanska policija, po nalogu tužilaštva iz Kotora, utvrđuje kolika je šteta pričinjena u manastirskom kompleksu u Reževićima.

“Vijestima” je saopšteno da se Budvanka Olivera Franović sumnjiči da je crvenom farbom prekjuče oštetila spomenik kulture pod zaštitom države, star osam vjekova.

Ona je dala izjavu u policiji, a potom je puštena.

Tužilac još nije kvalifikovao djelo, a “Vijestima” je rečeno da je u toku istraga kako bi se utvrdilo koliko su oštećene freske.

Tek nakon toga, kako je pojašnjeno, tužilac će kvalifikovati djelo.

Inspektori su juče ponovo bili u manastiru, gdje je nastavljen uviđaj.

Uzeli su i izjave od monaha, a izjavu je dao i iguman manastira.

Policiji je dostavljen i video-snimak sa bezbjednosnih kamera, na kojima se navodno detaljno vidi kako je više litara crvene farbe proliveno po kamenom ulazu u manastir i freskama.

Brojni turisti i vjernici zatekli su prekjuče u manastiru praktično potoke farbe, koji su se slivali niz zidove oslikane freskama, završavajući na stepenicama i kamenom pločniku. “Vijesti” su juče objavile i da monasi tvrde da je prosuto nekoliko litara crvene farbe i da su freske do te mjere oštećene da će biti neophodna restauracija...

Franovićeva juče nije odgovarala na broj dostupan redakciji.

Ona je godinama upravljala Spomen-domom, koji se nalazi pedesetak metara od manastira.

Franovićeva je privedena prekjuče zbog sumnje da je crvenom farbom oštetila manastirski kompleks u Reževićima.

Mitropolija crnogorsko-primorska prije četiri godine napravila je poseban ulaza u kompeks - kamenu građevinu oslikanu freskama.

Zbog tih, ali i radova na konaku i freskopisanju manastirske Crkve Svetog Stefana, Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnijela je prijavu tužiocu. Naveli su da je riječ o devastaciji spomenika kulture, jer Mitropolija nije dobila saglasnost od države za radove.

Bonus video: