Što Felpsu ne zabrane učešće kad je bio kažnjen zbog marihuane?

"Felps će nastupati za SAD i svi će ga podržati. Ovo je napad na Rusiju, nema veze sa sportom", rekao je Korotiškin
2 komentar(a)
Korotyshkin, Foto: Alchetron.com
Korotyshkin, Foto: Alchetron.com
Ažurirano: 26.07.2016. 12:35h

Sve je manje ruskih sportista koji će učestvovati na Olimpijskim igrama zbog doping istorije, pa se oni počinju pitati kako drugi mogu u Rio de Žaneiro.

Poslije 68 atletičara zbog sistematskog dopinga, suspendovano je još desetak Rusa iz drugih sportova jer su ranije bili dopingovani, ili se sumnja da su dio sistemske prevare na testovima.

Međutim, Međunarodni olimpijski komitet kao ni pojedinačne sportske federacije taj šablon ne koriste za sportiste iz drugih zemalja, pa ćemo u Riju gledati nekoliko njih koji su tokom karijere bili kažnjavani zbog dopinga.

Tako se olimpijski vicešampion u plivanju Evgeni Korotiškin pita kako FINA, Međunarodna plivačka federacija koja je suspendovala sedmoro plivača, nije koristila isti aršin i kod njegovog rivala Majkla Felpsa.

"Ukoliko FINA hoće da se drži načela čistog sporta i strogo primjenjuje mjere diskvalifikacije zbog dopinga, onda neka to važi za sve sportiste. Kako može da se takmiči Majkl Felps, koji je bio suspendovan zbog konzumiranja marihuane. Nastupaće za SAD i svi će ga podržati. Ovo je napad na Rusiju, nema veze sa sportom", rekao je Korotiškin za ruske medije.

Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da neće suspendovati sve ruske sportiste sa OI, već da to eventualno mogu da urade samo sportski savezi.

Osim FINA, to je do sada uradila i Međunarodna kanu federacija, a očekuju se reakcija i u biciklizmu, dizanju tegova...

Bonus video: