Priznao da je kriminalnu grupu organizovao njegov brat Svetozar

Okrivljeni Marović je kazao sudu da je svjestan da se odlučuje po njegovom sporazumu o priznanju krivice
184 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: Komnen Radević
Dragan Marović, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 25.07.2016. 17:25h

Dragan Marović, koji je 2007. godine bio sekretar sekretarijata za investicije u Opštini Budva, priznao je na ročištu u Višem sudu u Podgorici, da je bio član kriminalne grupe koju je organizovao njegov brat Svetozar Marović.

Okrivljeni Marović je zaključio sporazum o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem, u kojem je priznao da je izvršio krivično djelo „produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršeno na organizovan način“. Saglasio se da ga sud osudi na zatvorsku kaznu od sedam mjeseci, te plaćanje sudskih troškova od 1.100 eura.

Pred sudijom Borisom Savićem, predsjednikom Višeg suda u Podgorici, specijalni tužilac Čađenović je pročitao optužnicu protiv Dragana Marovića, koja je identična zaključenom sporazumu o priznanju krivice.

„Dragan Marović je kao sekretar sekretarijata za investicije u Opštini Budva, tokom 2007, udružio se u kriminalnu grupu koju je formirao Svetozar Marović, dok su članovi bili Branislav Savić, Dragoslav Milovanović i Miodrag Samardžić, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za privredno društvo „Gugi Komerc“. Okrivljeni Marović je prihvatio da izvođač radova na saobraćajnicama bude „Gugi Komerc“, bez obzira da li su ispunjeni uslovi za to. U optužnici piše da Miodrag Samardžić nije vršio nadzor izvedenih građevinskih radova. Dragan Marović je u novembru 2007, podstreknut od Svetozara Marovića, kao organizatora kriminalne grupe, pribavili imovinsku korist „Gugi komercu“, za izgradnju četiri saobraćajne trake i izgradnju seoskog puta „Krapina“. Milovanović je 18. marta 2008, ovjerio prvu privremenu situaciju na nešto više od 1.800.000 eura, u koju je unio neistine podatke, te da nije provjeravao da li su ti radovi izvršeni. Okrivljeni Dragan Marović je, na traženje Svetozara Marovića, ovjerio i omogućio da se novac prenese sa računa Opštine Budva na račun „Gugi komerca“. U optužnici se navodi da je „Gugi komercu“ pribavljena ukupna protiv pravna imovinska korist u iznosu od 3.706.160, 57 eura.

Sudija Savić je, kako je to zakonom predviđeno, pitao specijalnog tužioca da li je prilikom zaključenja sporazuma na Dragana Marovića neko vršio pritisak.

„Niko na Marovića nije vršio pritisak. Inicijativa za zaključenje sporazuma o priznanju krivice pokrenuta je od odbrane. Maroviću ništa nije obećano van ovog sporazuma. Dokazi da je izvršio ovo krivično djelo su, osim njegovog priznanja, su nalazu grupe vještaka građevinske struke, te nalaz vještaka finansijske struke. Tužilaštvo se opredijelilo za ovu visinu kazne od sedam mjeseci zatvora, zbog priznanja Marovića, koje je pomoglo dalje utvrđivanje krivice ostalih okrivljenih. Do sada Marović nije osuđivan i porodičan je čovjek“, kazao je specijalni tužilac Čađenović.

Okrivljeni Marović je kazao sudu da je svjestan da se odlučuje po njegovom sporazumu o priznanju krivice.

„Nisam konzumirao alkohol i drogu prije dolaska na suđenje, kao ni na dan prilikom zaključenja sporazuma. Nisam bio pod pritiskom od bilo koga tada, kao ni danas. Moj je potpis na sporazumu o priznanju krivice. Niko me pod silom i prijetnjom nije prisilio da zaključim sporazum, niti mi je dato obećanje. Razumijem da će me sud, ukoliko prihvati ovaj sporazum, osuditi na sedam mjeseci zatvora. Svjestan sam da se odričem prava na žalbu“, kazao je Marović.

Predstavnik Opštine Budva Božidar Popović je rekao da u ime Opštine ne postavljaju imovinsko pravni zahtjev prema Draganu Maroviću, jer nije ni stekao protiv pravnu imovinsku korist.

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović je novinarima kazao da na ročištu sa kojeg javnost nije bila isključena, da je pročitana optužnica i sporazum o priznanju krivice, i da mu je stavljeno na teret „produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja“.

„Stavljene su mu dvije radnje izvršenja, zbog izgradnje donjeg Bulevara u Opštini Budva i seoski put „Krapina“. Ovim sporazumom je definisano da se mom branjeniku izreče jedinstvena kazna zatvora od sedam mjeseci. Njemu nije stavljena na teret obaveza plaćanja protivpravne imovinske koristi, budući da on, u ovim pravnim poslovima, sebi nije pribavio korist i to je nešto što Draganu Maroviću, može biti lična satisfakcija za svu ovu agoniju koju je prošao. Sporazum o priznanju krivice je zaključio potpuno dobrovoljno i bez bilo kakvog pritiska“, izjavio je advokat Begović.

Bonus video: