WADA razočarana što Rusija nije izbačena s OI

"Meklarenov izvještaj je bez sumnje utvrdio doping program na državnom nivou. Razočarani smo jer MOK nije poslušao naše mišljenje", kazao je predsjednik Wade Kreg Ridi
5 komentar(a)
Zgrada Olimpijskog komiteta Rusije
Zgrada Olimpijskog komiteta Rusije
Ažurirano: 25.07.2016. 10:21h

Predstavnici Međunarodne antidoping agencije (WADA) razočarani su odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koja ruskim sportistima, uprrkos brojnim dokazima o sistemskom dopingovanju, nije zabranila nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

"Meklarenov izvještaj je bez sumnje utvrdio doping program na državnom nivou, a to jasno upućuje na to da se u Rusiji radi protivno principima poštenog sporta i krše antidoping pravila. Razočarani smo jer MOK nije poslušao naše mišljenje", kazao je predsjednik Wade Kreg Ridi.

Izvršni odbor MOK-a je na telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportista nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sistemskog dopingovanja.

Profesor Ričard Meklaren je u izvještaju naveo da je Ministarstvo sporta Rusije organizovalo, aktivno učestvovalo i pomagalo svojim sportistima prilikom dopingovanja.

Kanadski advokat, koji je vodio nezavisnu istragu, napisao je kako su uz Ministarstvo sporta i Antidoping agencija Rusije, te federalne sigurnosne službe, bili uključeni u cijeli proces varanja tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tokom Svjetskog prvenstva u atletici u Moskvi godinu ranije.

MOK je ipak donio odluku da ne suspenduje Rusiju, već je to prepustio pojedinačnim sportskim asocijacijama.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah je u najavi sjednice poručio kako će pokušati da pronađe ravnotežu između "kolektivne krivice" i "pojedinačne pravde".

Ne prestaju ni reakcije sportista, pa je olimpijski prvak u skoku udalj Greg Raderford čelnike MOK-a nazvao "beskičmenjacima", te dodao kao mnogi sportisti misle da je Rusiju trebalo izbaciti s Igara.

"Znam da ne postoji kolektivna krivica, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se podstiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOK", kazao je Raderford.

Bonus video: