Viktor Tretjakov pred crnogorskom publikom na Espresivu

Bračni par će u sali Ministarstva kulture na Cetinju svirati djela Sergeja Prokofjeva, Pjotra Iljiča Čajkovskog i Dmitrija Šostakoviča
53 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Tretjakov, Foto: Flickr.com
Viktor Tretjakov, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 25.07.2016. 08:24h

U lijepoj akustici Ministarstva kulture na Cetinju večeras će, kao ekskluzivni umjetnički sadržaj ovogodišnje koncertne i festivalske sezone u Crnoj Gori, nastupiti Viktor Tretjakov, veliko ime violinske umjetnosti, dirigent i pedagog. On će uz svoju suprugu, violinistkinju Nataliju Likhopoi, svirati djela ruskih kompozitora Sergeja Prokofjeva, Pjotra Iljiča Čajkovskog i Dmitrija Šostakoviča.

Poznat po svojoj izvanrednoj tehnici i talentu, Viktor Tretjakov je rođen je u Sibiru (Krasnojarsk) u oktobru 1946. godine. U ranom djetinjstvu je počeo svirati violinu, a sa svega 10 godina (1956) upisao je Centralnu muzičku školu u Moskvi kod profesora Jurija Jankeleviča (student Abrama Jampolskog u čijoj su klasi diplomirali Leonid Kogan, Vladimir Spivakov, Ilija Kaler, Albert Markov).

Sa 19 godina (1966), tokom prve godine na Moskovskom konzervatorijumu, osvojio je prvu nagradu na Čajkovski takmičenju.

Tri godine kasnije postao je solista Moskovske Filharmonije. Godinu dana kasnije (1970) je diplomirao ali je nastavio da se usavršava kod profesora Jankeleviča.

Godine 1983. imenovan je za umjetničkog direktora Državnog kamernog orkestra SSSR-a koji je kasnije preimenovan u Moskovski kamerni orkestar.

Od 1986. do 1994. godine bio je predsjednik žirija Čajkovski takmičenja. Takođe je dugi niz godina bio profesor na Moskovskom konzervatorijumu. Od 1996. angažovan je kao profesor u Kelnu (Njemačka). Iako je prvih 50 godina karijere proveo živjeći u Rusiji, nastupao je sa gotovo svim filharmonijskim i simfonijskim orkestrima širom svijeta (Berlin, Beč, Moskva, St. Petersburg, London, Los Anđeles, Minhen, Pariz, Drezden, Bamberg, Hamburg, Keln, Amsterdam, Čikago, Filadelfija, Klivlend, Atlanta, Detroit, San Francisko, Dalas, Pitsburg, Toronto i mnogi drugi). Nastupao je sa dirigentima kao što su Rostropovič, Ormandi, Temirkanov, Aleksejev, Jochum, Krips, Gergiev, Fedosejev, Maazel, Kempe, Jansons, Järvi, Levine, Mehta, von Dohnanyi, Penderecki, Previn, Kondrašin. Kao kamerni muzičar nastupao je sa najpoznatijim svjetskim muzičarima (Rostropovič, Rihter, Borodin Kvartet, Kagan, Geringas, Kisin, Leonskaja, Lobanov, Bašmet, Gutman).

Dobitnik je svih velikih svjetskih nagrada kao i svih priznanja kojima Rusija odlikuje svoje umjetnike.

Natalija Likhopoi studije violine završila je u klasi profesora Viktora Tretjakova sa najboljim ocjenama kao i sa razultatom izvanredne muzikalnosti i briljantne tehnike. Nastupala je širom SAD-a, Južnoj Americi, Japanu i Evropi, gdje je njenu temperamentnu i profinjenu muzikalnost publika i kritika jednoglasno pozdravila. Početak večerašnjeg koncerta na Espresivu je u 21 sat.

Bonus video: