Zoja Dudić izgubila i lokale i Maksimus

Dudićeva je tužbom tražila povraćaj porodične imperije oduzete zbog neplaćenih kredita njenog ubijenog supruga
470 pregleda 10 komentar(a)
Zoja Dudić, Foto: Zoran Đurić
Zoja Dudić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.07.2016. 13:33h

Udovica ubijenog Dragana Dudića Frica - Zoja Dudić definitivno je ostala bez diskoteke "Maksimus" i više poslovnih prostora u centru Kotora.

Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu reviziju Dudićeve, koja je tražila poništenje presuda Osnovnog i Višeg suda, kojima je odlučeno da poslovni prostori ostaju u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga.

Dudićeva je tužbom tražila povraćaj porodične imperije oduzete zbog neplaćenih kredita njenog ubijenog supruga.

Fricova udovica tužila je Hipo Alpe Adria lizing, tražeći ništavnost ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, finansijskom lizingu i hipoteci, sa obrazloženjem da je banka ugovore zaključivala bez njenog znanja i saglasnosti, iako je to zajednička imovina stečena u braku.

Vrhovni sud ističe da se ne može smatrati da bračni drug nije znao za raspolaganje i da se sa tim raspolaganjem nije saglasio, samo zbog činjenice što nije direktno učestvovao u zaključenju ugovora.

“Dakle, oba ugovora su zaključena istog dana, iste nepokretnosti bile su predmet oba ugovora, pa je očigledno da je tužilja kao jedini vlasnik četvrtotuženog (Secondo porto), koja je imala sva upravljačka prava, znala da je njen suprug prodao nepokretnosti prvotuženom (Hipo Alpe Adria lizingu), koji je potom iste nepokretnosti dao na lizing četvrtotuženom”, piše u odluci Vrhovnog suda.

To, kako kažu, ukazuje da je Dudić imao saglasnost supruge za raspolaganje kako zajedničkom imovinom, tako i za vođenje poslova firme čiji je ona osnivač.

“Stoga se sada ne može pozivati na svoju eventualnu neaktivnost u vođenju poslova firme, a na štetu interesa trećih savjesnih lica”, zaključio je Vrhovni sud. Dudićeva tvrdi da nije znala kako je njen suprug raspolagao zajedničkom imovinom.

Ona je u svjedočenju, naglašavala da nije imala uvid u poslovne poteze koje je njen suprug povlačio. Bivša sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Ana Perović Vojinović je Dudićevoj prvom presudom vratila cijelu porodičnu imperiju.

Viši sud je ukinuo tu presudu, pa je Vojinovićeva u drugoj presudi odlučila da Dudićevoj pripada samo porodična kuća, odnosno poništila samo Ugovor o hipoteci. Ta presuda je ukinuta u tom dijelu, a potvrđena u dijelu koji se odnosio na druga dva ugovora, odnosno da Dudićevoj ne pripadaju poslovni prostori. Svi sudovi su na kraju zaključili da je Dudićeva morala znati za sadržinu spornih ugovora kao osnivač firme “Secondo porto”. Odlukom Upravnog suda, supruga ubijenog Kotoranina ostala je bez porodične kuće, diskoteke "Maksimus", više poslovnih prostora... Dudić je ubijen 2010. u Kotoru. Blisko je sarađivao sa optuženim za šverc tona kokaina Darkom Šarićem.

Sudi se još za kuću u Dobroti

Viši sud je ukinuo dio prvostepene presude kojom je Dudićevoj vraćena porodična zgrada sa imanjem.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Milica Radović preuzela je taj predmet i zakazala ponovno suđenje za 14. oktobar.

Viši sud je posljednjom odlukom ukinuo dio presude, kojom je utvrđena ništavost ugovora o hipoteci, ocjenjujući “da je nerazjašnjeno da li je tužilja dala prećutnu saglasnost za zaključivanje ugovora o hipoteci”.

Tim ugovorom je obuhvaćena porodična kuća u Dobroti.

Bonus video: