E-novine da plate 8.000 eura Milki Tadić-Mijović

Portal E-novine prestao je prije dva dana, navodno, sa radom posle osam godina rada “zbog, kako je saopštio Luković, nezapamćenog pravosudnog progona i tužbi koje su dovele do blokade računa tog medija”
229 pregleda 0 komentar(a)
Milka Tadić, Foto: Filip Roganović
Milka Tadić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.07.2016. 07:41h

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je novinarka Milka Tadić-Mijović dobila spor protiv E-novina i glavnog urednika tog portala Petra Lukovića, povodom objavljivanja serije tekstova, u kojima je novinarka brutalno izvrijeđana.

Osim u crnogorskim medijima naklonjenim režimu, Tadić-Mijović je, krajem 2013. i početkom 2014, brutalno medijski napadana i na beogradskom portalu E-novine.

Prvostepenu presudu u tom predmetu ranije je donijela sutkinja beogradskog Višeg suda Jelena Bogdanović-Ružić.

Apelacioni sud je naložio da se Tadićevoj isplati oko 8.000 eura, zbog povrede časti i ugleda i povrede prava na privatnost, zbog tekstova koje je pisao Luković.

To je najveći dosuđeni iznos, zbog povrede časti i ugleda i klevete do sada u Srbiji.

Sutkinja Bogdanović-Ružić u ranijoj presudi istakla je da sporni tekstovi ne podstiču diskriminaciju i nasilje prema novinarki, a odbila je i zahtjev za uklanjanje spornog sadržaja sa tog portala.

Ona je smatrala i da novinarki ne pripada odšteta zbog tekstova Marka Vešovića i Šekija Radončića, jer su, kako je obrazložila ti tekstovi, koliko god uvredljivi, na ovom portalu samo prenijeti iz “Pobjede”, te da se oko tih tekstova vodi poseban spor pred crnogorskim sudovima. Luković i portal su presudom obavezani da javno objave presudu po pravosnažnosti, i da plate sudske troškove.

U obrazloženju presude, navedeno je da su tekstovi “Hajka na konferenciju u Podgorici”, “Medijski smrad: govedo i četnikuša Milka”, “Podgorički seks: Milka ko te sada dirka” i “Duplo golo Milke Tadić Mijović”, ali i podrugljivi i uvredljivi komentari ispod fotografija objavljenih uz tekstove, usmjereni isključivo na degradaciju ličnosti novinarke.

Portal E-novine prestao je prije dva dana, navodno, sa radom posle osam godina rada “zbog, kako je saopštio Luković, nezapamćenog pravosudnog progona i tužbi koje su dovele do blokade računa tog medija”.

Milka Tadić-Mijović: Presuda ohrabruje, nećemo posustati

Tadić-Mijović kazala je juče da je ohrabrena potvrdom presude Apelacionog suda u Beogradu.

“Sama činjenica da se radi o najvećem dosuđenom iznosu u srpskom pravosuđu za ovu vrstu djela nakon promjena u toj zemlji, govori o brutalnosti kampanje kojoj sam sa kolegama iz 'Monitora', 'Vijesti' i civilnog sektora bila izložena od strane E-novina i podgoričke 'Pobjede', čiji su sramni serijal E-novine revnosno prenosile”, rekla je Tadić-Mijović.

Istakla je da presuda nije samo njena pobjeda i njenog sjajnog advokata Dušana Stojkovića “već i mnogih drugih koji su bili predmet jedne od najprljavijih kampanja koja se godinama vodi protiv oponenata crnogorske vlasti, a kojom se pokušavaju uništiti naši životi i razoriti porodice. Ta kampanja je dobro smišljena i organizovana. E-novine su samo dio medijskog grozda kojim u stvari upravljaju formalni i neformalni savjetnici ove vlasti i mafije”, kazala je Tadić-Mijović.

Dodala je da je jasno da se prljavim prilozima “koji obiluju mržnjom i gomilama laži pokušavaju zaustaviti oni koji informišu javnost o zloupotrebama autoritarne i kleptokratske vlasti i njenih saveznika iz kriminalnih krugova”.

“Nažalost, ovom presudom, kampanja nije zaustavljena, što se vidi svakodnevno iz medija koje kontrolišu vrhovi vlasti i kriminala. Moja koleginica Milena Perović i ja još vodimo proces protiv 'Pobjede', zbog tekstova istog sadržaja kao u E-ovinama. Taj proces iako je pokrenut prije više godina, još nije odmakao od početka. Tako se na drastičan način opstruira pravda. Ali, neće nas to pokolebati. Ići ćemo do Strazbura. Nema posustajanja ni u istjerivanju pravde, ni u informisanju javnosti o mutnim poslovima ove vlasti koja je zarobila cijelo društvo”, zaključila je Tadić-Mijović.

Bonus video: