Mafija u Kotoru vratila skinute kamere

Kotorski kriminalci na taj način kontrolisali su ko im se približava, ali i prikupljali materijal za eventualne ucjene
186 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2016. 06:44h

Glavni kotorski kamerman, do kojeg tužilaštvo navodno još nije došlo, ponovo je postavio video nadzor na skretanju za Kavač.

Sa drveta na skretanju za to naselje ponovo "nadgleda" kamera koja je uklonjena istog dana kada su "Vijesti" objavile priču da jedan od kotorskih klanova nezakonito snima dobar dio Kotora.

Ekipa "Vijesti" obišla je prošle sedmice taj primorski grad i zabilježila da mafija još snima pojedine kotorske ulice.

Kamere su i dalje na raskršću magistralnog i Puta I bokeške brigade u Dobroti, sa jedne strane tunela, na zaobilaznom putu preko Trojice.

Uklonjeno ih je desetak - iz parka na šetalištu, sa ulaza u tunel Vrmac, zgrade stare pekare kod kružnog toka.

Nema ni nekoliko kamera postavljenih na stubovima rasvjete, trafostanici i zgradi marketa u Dobroti.

Iz kotorskog tužilaštva nije odgovoreno na pitanja "Vijesti" jesu li provjeravali da li su kamere ponovo postavljene.

Prema nezvaničnim informacijama tužilaštvo nije istraživalo da li mafija opet nadgleda Kotor i bilježi ko se kreće kroz taj grad.

Sagovornik "Vijesti" iz bezbjednosnih krugova kazao je da se toj istrazi "prišlo veoma neozbiljno".

"Kriminalci čije kamere i dalje mogu pratiti sve, pa i to kada policija krene u pretrese njihovih kuća, i eventualno sakriti sve što bi im mogli oduzeti", kazao je on.

Istraga o nezakonitom snimanju Kotora otvorena je nakon teksta "Vijesti".

Ni nakon tri mjeseca ne zna se da li je ijedna osoba procesuirana zbog neovlašćenog snimanja, a ODT Kotor ćuti i o tome za koliko je kamera do sada utvrđeno ko ih je postavio.

Oni nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" da li su vještačenjem DVR uređaja pronađenog pretresom stanova članova kavačkog klana, utvrdili ko je sve imao uvid u snimljeni materijal, broj i lokalitet kamera.

"Vijesti" su ranije objavile da je dobar dio Kotora “pokriven” kamerama, ali da država nema ništa sa tim nezakonitim snimanjem.

Kamere su bile postavljene sa obje strane tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Opštini sa strane Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku, šetalištu...

Snimao se i kružni tok u blizini Starog grada - jedna kamera sa objekta stare pekare “gledala” je tu petlju i ulicu koja vodi ka Škaljarima, dok je druga bila okrenuta u suprotnom smjeru.

Kotorski kriminalci na taj način kontrolisali su ko im se približava, ali i prikupljali materijal za eventualne ucjene...

"To im ostavlja ogroman prostor za manipulaciju. Mogu da ucjenjuju ljude, reketiraju, nadgledaju svoje vojnike i uklanjaju tuđe sa ulice”, kazao je ranije jedan od sagovornika “Vijesti”.

U prvim danima istrage nezakonitog snimanja Kotora uhapšena su trojica Kotorana, a tužilaštvo je otkrilo 18 kamera.

Lisice na ruke tada su stavljene Kotoranima Igoru Andriću, Iliji Dedoviću i Tripu Moškovu, koji su na tri lokacije pokušavali da skinu kamere.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su počinili krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Nejasno je, međutim, kako je dio kamera uklonjen, ako su tačne tvrdnje tužilaštva da je policija po njihovom nalogu obezbjeđivala mjesta na kojima su postavljene.

Tužilaštvo još nije zvanično saopštilo da li su kamere kojima je, kako se vjeruje, mafija snimala ko ulazi, izlazi i kreće se Kotorom, povezane sa tehničkim uređajima oduzetim 17. i 26. aprila od pripadnika jednog od tri kotorska kriminalna klana. Tada je kotorska policija, kako zvanično tvrde, “identifikovala jedan broj kamera putem kojih se moguće vršilo nezakonito snimanje javnih površina u Kotoru”. Inspektori su tada, istražujući krivična djela počinjena u Kotoru pretresli stanove navodnih vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Pretreseni su i stanovi Srđana i Borislava Juriševića i Igora i Aleksandra Đurišića, koje je policija označila saradnicima Kašćelana i Zvicera.

Tada su pretreseni i stanovi braće Dragana i Predraga Kneževića.

Oduzeto je sedam mobilnih telefona, dron, ručna radio veza, DVR uređaj za skladištenje memorije video nadzora i dva pancira...

Galerija

Bonus video: