Kako se razvija projekat "Mamula": Može da bude, ali ne mora da znači...

Za pretpostaviti je da su momci iz ODH AG u jednom trenutku angažovali Salt Water da urade par bajkovitih sličica budućeg Turističkog projekta Mamula, ne bi li se tvrdi pregovarači sa ove strane stola uvjerili u časne namjere potencijalnog zakupca
365 pregleda 8 komentar(a)
Ostrvo Lastavica, utvrđenje Mamula (Novine)
Ostrvo Lastavica, utvrđenje Mamula (Novine)
Ažurirano: 23.07.2016. 19:28h

All o' you cokies is a-gonna be dead/ If you don't stop a-sniffin that stuff in your head.

Cocaine Bill & Morphine Sue, American folk standard

Iza divnih sličica na kojima figurira ostrvo Lastavica i pripadajuća mu austrougraska tvrđava Mamula - ukrašena suncobranima, ležaljkama, bazenima i jahticama - stoji vesela družina Salt & Water iz Novoga Sada.

I požurih da iskopam oficijelnu informaciju na Internet stranici te družine (saltandwater.rs) - kad tamo: nema Mamule - nema čak ni Lastavice (Lastovica, Vela Žanjica, Rondina), nema ničega.

Salt & Water jesu prisutni u Crnoj Gori, svakako - kad stavite ruku na srce i u polje search ukucate "Crna Gora" - nećete dobiti nikakav odgovor - ali ako ukucate "Montenegro", izbaciće vam nekoliko savršenih projekata (poetičnih naslova: Responsible luxury ili From sketch to eternity) - ali Mamule definitivno nema među tim projektima. Što je u najmanju ruku čudno - ako uzmemo u obzir da su se sličice tzv. Turističkog projekta Mamula, iza kojih stoji upravo Salt & Water, pojavile na adresi charterworld.com prije dvije godine - davne 2014. godine, 19. juna.

Pa kaže: "Projekat rekonstrukcije tvrđave Mamula u luksuzni Turistički rizort, nedavno je kompletiran (completed) od strane međunarodno priznatog dizajn-studija Salt & Water".

I još veli: "Originalna ideja je bila da se kompletno sačuva (completely preserve) postojeći eksterijer (očigledno ne i interijer - biće krojenja i prekrajanja u unutrašnjosti, sasvim je izvjesno - op.a.), poznat kao jedno od najvećih i najbolje očuvanih (preserved) austrijskih utvrđenja na Jadranu, a takođe i kao jedno od najimpresivnijih arhitektonskih obilježja Crne Gore".

Kad me sjutra neko bude pitao koja su najimpresivnija arhitektonska obilježja Crne Gore - ispaliću kao iz topa: Njegošev mauzolej na Lovćenu... i to bi, otprilike, bilo to - ako izuzmemo utvrđenje Mamula na ostrvu Lastavica, koje ipak ne bih stavio pod crnogorski integral, već radije pod austrijski (od 1867. pa nadalje - austrougarski - kaiserliche und königliche - k.u.k.).

I veli još: "Projekat uključuje novi turustički rizort, u kompletu sa (completed with) marinom za superjahte, vinskim barom, restoranom, VIP terasom, otvorenim plesnim podijumom, plažnim barom, spa i hotelom" - ni pomena o muzeju - ili barem o toj "spomen sobi", koju svi pominju - ipak je Mamula bila zloglasni kazamat u vrijeme Italijanske okupacije.

Ako znamo da je Ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan 23. februara prošle godine, te da su pregovori sa zakupcem - Orascom Development Holding AG, sa sjedištem u Švajcarskoj - počeli u maju 2014. godine - onda je za pretpostaviti da su momci iz ODH AG u jednom trenutku angažovali Salt & Water da urade par bajkovitih sličica budućeg Turističkog projekta Mamula, ne bi li se tvrdi pregovarači sa ove strane stola - ponajviše zabrinuti za kulturno-istorijski karakter tvrđave i prirodno okruženje - uvjerili u časne namjere potencijalnog zakupca. I stvarno - ako ovjerite te sličice, kojih ima na sve stane na Internetu - priča se svodi, otprilike, na strateško lociranje tzv. garnitura za sjedenje, u kompletu sa suncobranima, diljem bivšeg utvrđenja. Ni manje ni više od toga. Pitanje je onda na koji način će biti utrošeno tih 15 miliona eura - kolika je vrijednost tzv. Investicionog projekta - koji predviđa otvaranje do "200 radnih mjesta" - i svega 23 sobe - što ispada 8,7 radnih mjesta po sobi.

I sad bi trebalo da formulišem par pitanja i da ta pitanja pošaljem na adresu office@saltandwater.rs - i učinio bih to, života mi, ali sumnjam da bih na taj način doprinio bilo čemu - a opet bi mi skočio pritisak u nebesa, bez sumnje. Već mi je skočio pritisak kad sam ustanovio da je za otvaranje Internet stranice mamulaisland.com potrebna lozinka. Kakve to informacije krije pomenuta stranica od znatiželjnih očiju da mi je znati - pogotovo ako u oficijelnom Vladinom dokumentu naslovljenom "Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu tendera za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom "Mamula" sa predstavnicima kompanije ODH AG, Švajcarska" - lijepo piše da će ta destinacija "biti još jedno prepoznatljivo mjesto za odmor u Crnoj Gori kojem će imati pristup svi turisti".

A da lijepo napišem pismo Upravi za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju - i da molim da mi se omogući uvid u konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula - koji su izdati u julu 2014. godine - dakle, nakon što su se pojavile sličice iza kojih stoji Salt & Water. I baš me zanima ko radi taj konzervatorski projekat - bez obzira što bi ta informacija, ubijeđen sam, vrlo negativno uticala na moj duševni mir i spokoj.

Pitanja je više nego odgovora - kao i obično - ali je jedno pitanje suštinsko: da li je u pravu Vlada Crne Gore/ Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte/ Tenderska komisija za valorizaciju bivše vojne imovine - koja daje u zakup ostrvo Lastavica u kompletu sa utvrđenjem Mamula na 49 godina - uz standardne pjesmice, u koje niko normalan odavno ne vjeruje, o raznim "benefitima" i radnim mjestima - ili je u pravu sirotinja raja kojoj se nikako ne sviđa taj potez, pogotovo ako znamo da se tamo ginulo u vrijeme italijanske okupacije.

Naravno da je u pravu Vlada - Vlada je uvijek u pravu - a ako bi se i desilo, nekad, da činjenice nedvosmisleno ukažu da je neko drugi u pravu - Vlada bi našla načina da dokaže da se radi o grešci - ili bi jednostavno prenebregla činjenice - u ime viših interesa (pogodite čijih). U pravu su i zagovornici odluka Vlade koji tvrde da je bolje dati Mamulu u zakup - nego pustiti da propada. Na stranu što bi možda neko nešto i uradio po pitanju propadanja - kada ljetvica ne bi bila dignuta na pet zvjezdica.

Najbolje bi bilo, ako mene pitate, kada bi eksperti iz Vlade CG definisali program revitalizacije bivšeg utvrđenja - ugrubo, što bi se reklo - i kada bi upregli domaći kadar da se bavi realizacijom tog programa - pogotovo u svijetlu činjenice da je u ovom trenutku na desetine hiljada nezaposlenih u CG - i da je tih 15 miliona eura - koliko je ODH AG, navodno, spreman da uloži - sitnica u poređenju sa cijenom koju plaćamo - i plaćaćemo, izvjesno je - za prethodne i buduće promašaje - ili "promašaje", ako vam je tako draže - naše Vlade. Ako su Paštrovići - početkom šezdesetih, ako se ne varam - mogli da iznesu projekat Svetog Stefana - mogli bi vala i Bokelji da iznesu Mamulu (Mamulicu).

Činjenica je, međutim, da mi odavno spavamo i da sanjamo ovu nazovi-realnost oko nas - i nikako da se probudimo. U pomenutom dokumentu, strana 9. - pod naslovom "Ključni članovi Nacrta Ugovora", imate "Osnovne obaveze zakupodavca", pa kaže: "- da obezbijedi nedostajuću infrastrukturu do pristupnih tačaka definisanih ugovorom. U suprotnom, u slučaju da nedostaje električni vod na Rtu Arza, zakupac nema obavezu da otpočne radove na izgradnji rizorta, a ukoliko ostala infrastruktura ne bude raspoloživa na utvrđenim pristupnim tačkama do datuma početka poslovanja rizorta, zakupac ima pravo da obezbedi (sic) alternativnu privremenu infrastrukturu uz umanjenje promjenljive zakupnine".

Ili u prevodu: može da bude, ali ne mora da znači...

Now where they went, no one can tell/ It might have been heaven or it might have been... (ovdje pjesma nalaže da duboko udahnete - kroz nos).

Bonus video: