Bez podrške publike sve je besmisleno

Kao umjetničkog direktora i selektora festivala Kraljević ističe da ga “sve godine vodi ljubav prema muzici, Herceg Novom, i doživotni dug prema Mileni Lučić, njegovom prvom pedagogu”
50 pregleda 2 komentar(a)
dani muzike Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
dani muzike Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.07.2016. 11:24h

Međunarodni festival Dani muzike završen je u srijedu veče tradicionalnim koncertom pijaniste Borisa Kraljevića i gudačkog kvarteta Ars longa. Za deset dana koliko je trajala svetkovina muzike u Herceg Novog održano je šest koncerata na kojima su nastupili umjetnici iz zemalja Evrope, Azije i Južne Amerike.

“Bez podrške publike sve bi bilo besmisleno. Jedva čekam da ponovo nastupim pred publikom u rodnom gradu”, istakao je nakon koncerta maestro Kraljević, koga su sugrađani toplo pozdravili. Ocijenio je da je hercegnovska publika “dobronamjerna, obrazovana i da cijeni umjetnost”.

Ansambl Ars Nova je izveo Hajdnov gudački kvartet u d-molu, op.76, br2, „ Kvintni kvartet“, a potom je nastupio sa maestrom Borisom Kraljevićem, koji je virtuozno i izrazito emotivno izveo Mocartov Koncert za klavir i orkestar br.12. u A-duru, K.414 verzija za klavir i gudački kvartet, što je bio običaj i česta pojava i u vrijeme dok je kompozitor bio živ.

Kao umjetničkog direktora i selektora festivala Kraljević ističe da ga “sve godine vodi ljubav prema muzici, Herceg Novom, i doživotni dug prema Mileni Lučić, njegovom prvom pedagogu”.

“Sve to je dovoljan razlog za veliki entuzijazam koji gajimo svi mi koji radimo Dane muzike”, ustvrdio je Kraljević i istakao da uvijek i iznova ulažu sve više energije da festival u Herceg Novom uspije.

“Obaveza organizatora je da festival ne samo opstaje, nego i da se razvija i napreduje”, poručio je Kraljević

Izrazio je nadu da će sljedeći Dani muzike biti bolji , što “nije lako jer je visok izvođački nivo, svih proteklih godina bio naša vizit karta”.

“Jedna od mojih daljih obaveza na funkciji umjetničkog direktora, ali i s obzirom na to da i sam sviram, je nabavka koncertnog klavira, koji je neophodan. Klavir je divno služio sve ove godine, to je jedan od onih 'petrofa' koji je odlično reagovao na napore našeg dragog Miloša Skendera, klavir-štimera iz Podgorice, koji je sve činio i odnosio se, prema njemu kao prema svom čedu. Ipak, klaviri, kao i sve ostalo, imaju svoj kraj. To je jedini instrument za koji ne važi pravilo 'što stariji- to bolji'. Činili smo sve da taj instrument učinimo boljim i prije festivala, ali i da ga ostavimo u što boljem stanju poslije festivala”, kazao je Kraljević i izrazio nadu da će se naći novac za kupovinu novog klavira.

Uz konstataciju da ga je “dopala ambivalentna uloga onoga koji stavlja tačku na divnu i plemenitu misiju Dana muzike, a krajevi nikad nisu prijali”, direktor JUK Herceg Fest, Stevan Koprivica je kazao:

“Herceg Novi je bogatiji za vrhunsku muziku, koja je obojila ljeto, a sa ovim večerašnjim koncertom i cijelu godinu. I zato neću da zatvorim festival”, kazao je Koprivica, pozdravljen aplauzom.

Bonus video: