Najgore je što su u Turskoj svi uplašeni

Orhan Pamuk u posljednje se vrijeme ne pojavljuje tako često u javnosti. Posljednji put oglasio se lani, i podržao demonstrante na istanbulskom trgu Taksim
79 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk, Foto: Shutterstock.com
Orhan Pamuk, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.07.2016. 11:20h

Turski nobelovac, pisac Orhan Pamuk, nakon dužeg izbivanja iz javnosti predstavio je svoju novu knjigu koja izlazi ove sedmice. Priliku je iskoristio i za otvorenu kritiku predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegove politike.

“Najgora stvar je što je ovdje (u Turskoj) prisutan strah. Osjećam da su svi uplašeni. To nije normalno. Sloboda javnog izražavanja je pala na najniži nivo”, izjavio je za istanbulski list “Hurijet” Pamuk, a prenosi portal Cenzolovka.rs. Pisac je optužio vladu zbog progona i šikaniranja svakog novinara koji se usudi biti kritičan, a gdje pošteđeni nisu čak ni oni koji su vrlo bliski vlasti. Pamuk je turskog predsjednika prozvao i zbog njegove nedavne izjave kako žene i muškarci po prirodi ne mogu biti jednaki jer je Bog odredio da one rađaju i podižu djecu.

Orhan Pamuk u posljednje se vrijeme ne pojavljuje tako često u javnosti. Posljednji put oglasio se lani, i podržao demonstrante na istanbulskom trgu Taksim.

“Problem je ovdje u tome što se Erdoğgan ponaša kao stari vladari tridesetih godina prošlog vijeka. On radi sve, kontroliše sve. On kaže: ’Ja imam iza sebe 50 odsto glasova. Ućutite.’ Tačno je da ima 50 odsto (glasova), ali mi imamo 72 miliona stanovnika koji nisu svi kao on (Erdogan)”, podsjeća autor teksta na ovu Pamukovu izjavu, ali i na činjenicu da je pisac još u prošlom desetljeću proglašen za neprijatelja zemlje.

Bonus video: