Kalići oslobođeni, država će morati da im vrati imovinu

“Utvrđeno je da je sve bilo legalno. Novac je legalnog porijekla i to je jasno kao dan. Napominjem da je imovina inače bila privremeno oduzeta, a ne trajno, već privremeno do okončanja sudskog postupka"
88 pregleda 73 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2016. 05:32h

Država će najvjerovatnije morati da plati odštetu Rožajcu Mersudinu Kaliću, ali i da vrati privremeno oduzetu imovinu njegovom bratu Safetu i snahi Amini.

To je juče nakon odluke Apelacionog suda kazao Mersudinov branilac, advokat Kasim Dizdarević, najavljujući da će tražiti obeštećenje za svog klijenta koji je u pritvoru neosnovano proveo tri godine.

Portparolka Apelacionog suda Ivana Kovačević juče je saopštila da je taj sud kao neosnovanu odbacio žalbu specijalnog državnog tužioca i potvrdio presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom su Kalići oslobođeni od optužbe da su prali novac.

Dizdarević je juče kazao da još nije dobio odluku Apelacionog suda i da je rano govoriti o detaljima.

“Ono što je u skladu sa zakonom mi ćemo tražiti. Procedura se mora poštovati. Slijedi zahtjev koji će se dostaviti Ministrastvu pravde za naknadu štete. Ako to za stranku bude prihvatljivo, to se potpisuje i prihvata. Ukoliko odšteta nije zadovoljavajuća, tada se podnosi tužba protiv države za naknadu štete za neosnovano lišenje slobode”, kazao je Dizdarević.

Advokat je istakao da je presuda Apelacionog suda “dokaz da je novac legalnog porijekla i imovina se mora vratiti, koja je u vlasništvu preduzeća”.

“Utvrđeno je da je sve bilo legalno. Novac je legalnog porijekla i to je jasno kao dan. Napominjem da je imovina inače bila privremeno oduzeta, a ne trajno, već privremeno do okončanja sudskog postupka”, kazao je Dizdarević.

Branilac Safeta i Amine Kalić, advokat Dragoljub Đukanović kazao je da pretpostavlja da će Rožajka podnijeti zahtjev za naknadu štete za neosnovano lišenje slobode.

Napomenuo je da on nema punomoćje da je zastupa, kao ni njenog supruga Safeta, u postupku naknade štete.

“Svakako da će se tražiti povraćaj imovine u vlasništvu preduzeća i imovina Safeta Kalića. Ne znam sada detalje, radi se o nekoliko nepokretnosti u Podgorici i Rožajama”, kazao je Đukanović.

Prema ranijim izvještajima država je Kalićima privremeno oduzela imovinu vrijednu oko 28.000.000 eura. Na tom spisku su kafić “Tajson”, hoteli “Rožaje” i “Turjak”, poslovni prostori, zemljište, objekat od 457 kvadrata u Ulcinju, preduzeća “Daut Daut” i “Mak petrol”... Kalićima je privremeno oduzet i hamer koji je država dodijelila Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Uprave policije.

Kalićima se sudilo pod optužbom sa su se udružili od 2005. do juna 2011. godine da putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca od šverca droge. U optužnici je pisalo da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove, preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u iznosu od 7.773.127,06 eura.

Bonus video: