ODGOVOR NA PISMO GRAĐANSKE ALIJANSE

MUP: Danilović posvetio punu pažnju postupanju policije tokom protesta DF-a

64 pregleda 4 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Vlada Crne Gore
Goran Danilović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.04.2019. 21:11h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović odmah po stupanju na dužnost posvetio je punu profesionalnu pažnju postupanju službenika Uprave policije tokom protesta Demokratskog fronta 24. oktobra, navodi se u odgovoru MUP-a na pismo Građanske alijanse u kojem se Danilović poziva da "spriječi opstrukcije rješavanja slučaja policijskog napada na Gojka Raičevića tokom protesta DF-a"

"Danilović je zatražio od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da reaguje u skladu sa zakonom i policijskim ovlašćenjima i utvrdi odgovornost službenika Uprave policije za propuste i neadekvatno postupanje tokom protesta. Tom prilikom Danilović je iskazao uvjerenje da Uprava policije i MUP Crne Gore mogu utvrditi komandnu odgovornost. Važno je istaći da je ministar zatražio da mu se dostave izjave svih starješina policije. Traženi materijal mu je dostavilo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i u toku je njegovo temeljno preispitivanje", navodi se u odgovoru MUP-a.

Dodaje se da je Danilović istakao da će vidjeti da li ima predloženih sankcija za utvrđenu zloupotrebu položaja, a ako ih ne bude onda će naložiti dopunsku kontrolu.

"Podsjećamo da se u nedavno objavljenoj publikaciji "Pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo: oktobarski protesti i primjena policijskih ovlašćenja", između ostalog navodi da je "ministar Danilović prekinuo višemjesečno ćutanje u policijskoj organizaciji o postupanju službenika SAJ-a prema građanima Crne Gore". Ovu publikaciju su zajednički kreirali Ministarstvo unutrašnjih poslova, Savjet za građansku kontrolu policije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Vrhovno državno tužilaštvo i nevladine organizacije Građanska Alijansa i Akcija za ljudska prava".

Iz MUP-a navode da u konkretnom slučaju, po dodatnim nalozima ministra Danilovića postupa Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Ostvarena je takođe puna koordinacija sa nadležnim tužilaštvom. Naložena su i dodatna ispitivanja policijskih službenika, a u pojedinim slučajevima biće sprovedene i mjere poligrafskog ispitivanja. Sa svim eventualnim opstrukcijama u procesu utvrđivanja da li je bilo prekoračenja ovlašćenja od policijskih službenika i njihovih starješina, javnost će biti blagovremeno obaviještena. Ministar će uraditi sve u okviru svoje nadležnosti da taj slučaj dobije pravedan epilog do kraja mandata Vlade izbornog povjerenja. Inicijative, poput pisma Građanske alijanse, smatramo opravdanim i korisnim upozorenjima da javnost s pravom očekuje odgovore da li su policijski službenici u konkretnom, kao i u svim ostalim slučajevima, postupali u skladu sa zakonom", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Preporučujemo za Vas