Sve što niste znali o raku jajnika

U svijetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva, a 140.000 žena izgubi bitku s bolešću. U Crnoj Gori, prema posljednjim dostupnim podacima, 13 žena godišnje umre od ovog kancera
376 pregleda 4 komentar(a)
jajnik, djevojka, tijelo, Foto: Shutterstock
jajnik, djevojka, tijelo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2016. 13:42h

Rak jajnika ima najvišu stopu smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma i na sedmom je mestu po smrtnosti od svih karcinoma koji pogađaju žene. U svijetu na svaka tri minuta od te bolesti umre po jedna žena, a jedna od 71 oboli od te bolesti.

U svijetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva, a 140.000 žena izgubi bitku s bolešću. U Crnoj Gori, prema posljednjim dostupnim podacima, 13 žena godišnje umre od ovog kancera.

Ukoliko se rak jajnika otkrije na vreme, procenat petogodišnjeg preživljavanja se značajno povećava:

  • za stadijum I preživljavanje je 92%
  • za stadijum IV samo 27%.

OBRATITE PAŽNJU NA...

Rani simptomi karcinoma nisu specifični, pa se često propuste, zbog čega se bolest uglavnom dijagnostikuje u poodmaklom stadijumu, kada su izgledi za izliječenje mali. Obratite pažnju na sledeće simtome:

  • oticanje stomaka, naglo povećanje tjelesne težine, nadimanje
  • bol u predjelu karlice i osećaj pritiska u stomaku
  • osjećaj sitosti odmah po započetom obroku
  • često i naglo mokrenje
  • bol u toku seksualnog odnosa
  • zatvor.

DNK TESTIRANJE

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj raka jajnika kao što su godine života, broj trudnoća, porodična istorija raka dojke, jajnika, debelog crijeva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamjene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija - u 10-15 odsto slučajeva bolest se razvija pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Prisustvo ovih mutacija nije ograničeno samo na pacijentkinje sa porodičnom anamnezom i mlađeg doba.

TREBA NAGLASITI DA:

  • 40% pacijentkinja sa BRCA mutacijama nema pozitivnu porodičnu anamnezu;
  • 70% BRCA pozitivnih pacijentkinja starije je od 50 godina u trenutku dijagnoze.

Stoga se testiranje ovih mutacija ne smije ograničiti samo na žene sa pozitivnom porodičnom istorijom ili žene u mlađem životnom dobu.

U Crnoj Gori je tek Nacionalnom strategijom za rijetke bolesti 2013 - 2020 predviđeno uvođenje testiranja BRCA1 i BRCA2 gena kako bi se unaprijedila dijagnostika genetskih sklonosti ka hereditarnim malignim oboljennjima.

Zasada, Crnogorkse to mogzu uraditi i nekim privatnim laboratorijama, dok u zemljama u okruženju, ovaj tip dijagnostike već postoji u okviru redovne zdravstvene zaštite.

Ukoliko se kod zdrave žene konstatuje mutacija spomenutih gena, to ne mora da znači da će se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik, ovo saznanje je od velikog značaja za preventivno djelovanje.

Za žene kojima je postavljena dijagnoza raka jajnika, određivanje BRCA statusa je od velike važnosti radi donošenja pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji, bez obzira da li imaju BRCA mutaciju u vrijeme postavljanja dijagnoze.

Nažalost, veliki broj žena sa uznapredovalim karcinomom jajnika imaće relaps bolesti, pa je bitno imati uvid moguće terapijske opcije, kako ističu stručnjaci.

Genetsko testiranje, to jest poznavanje BRCA statusa kod žena koje su oboljele od raka jajnika omogućava:

pravovremeno donošenje odluke o adekvatnoj terapiji;

  • identifikovanje žena koje mogu imati koristi od strategija smanjenja rizika (profilaktička hirurgija - mastektomija i/ili ooforektomija, kojom se smanjuje rizik od nastanka karcinoma jajnika za 96 odsto i karcinoma dojke za 53 odsto);
  • informisanje članova porodice o povećanom riziku od nastanka karcinoma dojke odnosno jajnika.
  • PARP inhibitori su ciljana terapija za pacijentkinje sa BRCAm karcinomom jajnika. Tom terapijom, nakon završene hemioterapije, omogućava se pacijentkinjama sa karcinomom ovarijuma koje imaju BRCA mutacije značajno produženje perioda do progresije bolesti.

PITANJA I ODGOVORI

Da li su tumori jajnika česti?

Da.

Koje vrste tumora pogođaju jajnik? a. Benigni tvrdi ili cistični tumori. b. Maligni tvrdi ili cistični tumori. c. Tumori koji proizvode hormone.

Da li se tumori jajnika javljaju kod žena u bilo kom dobu života? Da. Oni se javljaju od najranijeg djetinjstva do posljednjih godina života.

U kom životnom dobu rak najčešće napada jajnik? On se najčešće javlja između četrdesete i pedesete godine života

Kako se postavlja dijagnoza raka jajnika? Ispitivanjem karličnog područja. Tečnost u abdominalnoj duplji je znak koji može da ukaže na maligno oboljenje jajnika.

Kako se liječe maligni tumori jajnika? Današnji način liječenja obuhvata hirurški zahvat, sa potpunim vađenjem materice, oba jajovoda, oba jajnika i ligamenata i tkiva koji obavijaju te strukture. Posle operacije primjenjuje se u većini slučajeva rendgensko zračenje ili tretman drugim radioaktivnim supstancama.

Kakve su mogućnosti za izliječenje raka jajnika? Ako je pacijentkinja operisana rano, prije nego što je došlo do širenja na druge strukture ili organe, izgledi su prilično dobri. Oporavljanje od operacije nastupa gotovo u svim slučajevima budući da te operacije nisu naročito opasne.

Bonus video: