O POLICIJSKOJ TORTURI I ZAVJERI ĆUTANJA

Knjiga o oktobarskom protestu: Omerta - policija radi kao mafija

"Riječ je o ćutanju policijskih službenika o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i izvršenju krivičnih djela", kazao je Zeković...
92 pregleda 18 komentar(a)
protest DF, Foto: Savo Prelević
protest DF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 20:58h

Policija se ponaša kao mafijaška organizacija koja primjenjuje zakon ćutanja, takozvanu omertu.

To je zaključak Aleksandra Saše Zekovića čelnika Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP), zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, Vrhovnim državnim tužilaštvom i nevladinim organizacijama "Građanska alijansa" i "Akcija za ljudska prava" objavio je knjigu "Pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo: Oktobarski protesti i primjena policijskih ovlašćenja".

Autori knjige obradili su više od pedeset slučajeva nasilja tokom protestnih okupljanja u oktobru 2015. godine u Podgorici.  

Najveći broj slučajeva su oni u kojima su građani prijavili torturu, a autori knjige istraživali su i napade na policajce. 

Prema podacima iz te publikacije, ni jedan počinilac ni sa jedne ni sa druge strane nije otkriven, osim dva policajca koji su se dobrovoljno javili da su u noći protesta 24. oktobra tukli sportskog radnika Miodraga Mija Martinovića.

"Prilika je da se podvuče crta - šta su državni organi po pitanju postupanja policije uradili”, kazao je juče “Vijestima” Zeković.

Dodao je da je ključno zapažanje  konstatacija Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici - do danas izvršilac nije identifikovan. 

"Ne bih rekao da se tu radi o slabosti državne tužilačke organizacije, jer su svi predmeti i dalje otvoreni i na njima se radi. Pohvalno je što su sa javnošću podijeljene sve informacije. A sa druge strane,  suština je da su sve istražne radnje tužilaštva blokirane aktuelnom policijskom kulturom”, rekao je Zeković.

Pojasnio je da je riječ o ćutanju policijskih službenika o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i izvršenju krivičnih djela. 

“Nažalost, to kompromituje policijsku organizaciju i obesmišljava sve dosadašnje reforme. Kultura ćutanja je tipična za neke druge organizacije kriminalne i mafijaške, a protiv kojih se policija po prirodi stvari bori”, rekao je Zeković.

Dodao je da je značaj knjige u tome što promoviše konačno uspostavljanje nove profesionalne policijske kulture. 

“To je zadatak menadžmenta policije i MUP-a, ali i svih drugih društvenih struktura. Bez toga besmisleno je govoriti o vladavini prava i dok se  ti slučajevi uspješno ne zatvore upitno je i neprincipijalno pozivanje građana na njihovu odgovornost za nasilje”, zaključio je Zeković.

Autori publikacije su Zeković, zamjenica zaštitnika za ljudska prava i slobode Zdenka Perović, osnovna državna tužiteljka u Podgorici Ljiljana Klikovac i načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije Drago Spičanović.

Preporučujemo za Vas