“Tužioci naredili i sproveli krivični progon sarađujući u medijskoj hajci”

Navela je da tužilac, podnosilac prijave i svjedoci koje su oni dovodili da podrže njihovu optužbu imaju zajedničko makar jedno – potpuno nepoznavanje bankarskog poslovanja koje su demonstrirali i koje je u temelju besmislene optužnice
102 pregleda 2 komentar(a)
Milka Ljumović, Foto: Zoran Đurić
Milka Ljumović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.07.2016. 11:19h

Optužena Milka Ljumović u završnoj riječi je istakla da je tokom ovog procesa, s tužilačke strane su u kontinuitetu iznošene neistine i i osmišljavane brojne manipulacije za šest spornih kredita.

Sudija Ana Vuković će prvostepenu presudu objaviti 5. avgusta u Višem sudu u Podgorici.

“Što se ovdje zapravo desilo je da su Mađari kupili najbolju banku u zemlji, koja je za 12 godina poslovanja imala u kontinuitetu samo 2-4% nekvalitetnih kredita. Nakon našeg odlaska novi vlasnik je promijenio razvojnu kreditnu politku banke restriktivnom kreditnom politikom, prekinuto je naporno aktivno bavljenje naplatom kredita i nije kontrolisan kreditni rizik niti praćene ustaljene procedure banke za tu svrhu, odobrene od strane Centralne banke, koje su davale rezultat prethodnih 12 godina. Kao posljedica toga, procenat nenaplaćenih kredita ubrzo se povećao više od deset puta i stigao do skoro 27%, a među njima se našlo i ovih šest kredita. Umjesto da preuzmu odgovornost za pogrešnu poslovnu i kreditnu politiku, stupili su u savez sa tužilaštvom koje, iz nekih razloga, goni nas, a ne djelo. Sročena je optužnica koja je ekonomski i bankarski nestručna. Koliko je ova optužnica besmislena govori i činjenica, da bi ono što ona inkriminiše bilo moguće, morali bi, ne samo nas šest, već i sve kolege iz kreditnog i Upravnog odbora banke, kao i čitav niz kontrolora Centralne banke i međunarodnih revizora, biti u zavjeri ogromnih razmjera oko ovih šest kredita. Štaviše, nas tri optužene koje smo bile akcionari banke radile bismo protiv sopstvenog interesa, što je nonsens, kao što su, uostalom, i svi argumenti tužilaštva u vezi sa ovom optužnicom, nepoznati u bankarskoj praksi i teoriji. Postupak pred ovim sudom je pokazao da su podnosioci prijave i tužioci koji su sastavili optužnicu i moralno i profesionalno problematični - falsifikovali su dokumenta i iznuđivali svjedočenja nekompetentnih svjedoka. Tužioci su naredili i sproveli zvjerski krivični progon iz samo njima znanih razloga, sarađujući u medijskoj hajci nezapamćenih razmjera koja prati ovaj proces od početka”, rekla je Ljumović u završnoj riječi.

Navela je da tužilac, podnosilac prijave i svjedoci koje su oni dovodili da podrže njihovu optužbu imaju zajedničko makar jedno – potpuno nepoznavanje bankarskog poslovanja koje su demonstrirali i koje je u temelju besmislene optužnice.

“Svi provedeni dokazi potvrđuju moju odbranu i odbranu mojih kolega da se nas šestoro, u vezi ovih šest kredita, nijesmo dogovarali ili učestovali u bilom kakvom dogovoru u banci ili van nje, te da se njihovim odobravanjem pribavi bilo kome protivpravna imovinska korist na štetu banke, dokazi potvrđuju, niti je postojala namjera, niti dogovor nas šest, niti šteta. Šest kredita odobreni su u skladu sa internim procedurama, kao i svi drugi krediti u kreditnom portfoliju banke za posmatrani period. Nad njima je sprovedena ista procedura za upravljanje rizicima, izdvojene su rezervacije za očekivane gubitke. Svih šest su imali odluke kreditnog odbora, primarna sredstva obezbjeđenja - mjenice i mjenično ovlašćenje, neki i ličnu mjenicu kao “Niksen trade” i “Akapulko”, a dva kredita su imala 100% obezbjeđjenje - keš kolateral “Dafin i “Cataro”.

Dobiješ kredit na reputaciji

“Provedeni dokazi potvrđuju da Centralna banka Crne Gore prepoznaje praksu CKB-a da se neki krediti puste u korišćenje prije nego su konstituisane hipoteke i zaloge, i to nije nezakonito niti je banka bila zbog toga u sukobu sa zakonom. U priči o hipotekama ima jedna stvar koja je u prirodi i tradiciji bankarstva, a to je da odnos banke i klijenta počiva na povjerenju koliko i na finansijskim pokazateljima o klijentu. Dobiješ kredit zato što si poznat banci, ne direktoru ili generalnom direktoru, nego banci i to se zove reputaciona garancija i po osnovu nje se prirodno preuzima i reputacioni rizik. U mom dvanaestogodišnjem radu u CKB-u nije se nikada dogodilo da klijenti kojima se isplati kredit prije upisa hipoteke kredit ne vrate, dok su se kod proceduralno jako obezbijeđenih kredita događali problemi u naplati. Dokaz je naplata kredita u CKB-u u periodu 2005.-2008. godina, koja je iznosila 97-98%, a skoro nijedan kredit nije naplaćen aktiviranjem hipoteke. Propusti kod šest kredita pojavili u fazi realizacije odluke kreditnog odbora i taj propust nije napravio kreditni odbor. Tužilaštavo manipuliše i problem stalno usmjerava na kreditni odbor iako je jasno da je odluka o kreditu donijeta zakonito i po proceduri. Ne upisuju hipoteke generalni direktor, zamjenik generalnog direktora, predsjednik Kreditnog odbora niti direktori sektora, jer to nije njihov posao”, istakla je bivša generalna direktorica CKB-a.

Nijesam učestvovala u odobravanju kredita

Dodala je da svaka banka na svijetu ostvaruje gubitke iz kredita koji su imanentni kreditnom poslovanju i nijedna od toga nije zaštićena, jer su u bankarskom poslovanju opštepoznati i primjenjuju se koncepti očekivanih i neočekivanih gubitaka. “Poistovjećivati očekivane gubitke u bankarskom poslovanju i štetu, kako to radi vještak, bi značilo da su sve banke, u većoj ili manjoj mjeri, proizvođači štete, što ukazuje na neiskustvo i nekompetentnost vještaka u bankarskom poslovanju. Mađarski vlasnik je kupio banku u viđenom stanju, kupio je bilans banke, njenu aktivu i pasivu - kupio kreditni portfolio kao dio aktive banke u iznosu od blizu 400 miliona eura, a bilasna suma banke je bila 535 miliona eura na kraju 2006. kome su pripadali i garancija za “Akapulko” i kredit odobren za “Okean gold”, pa je nerazumno i nezakonito tome prigovarati posle deset godina. Krediti za “Dafin” i “Cataro”, ne zahtijevaju posebnu elaboraciju i oni su odobreni uz 100% keš kolateral i nemaju nikakvu izloženost kreditnom riziku. Ni Zakon ni Statut banke ne predviđaju da generalni direktor odobrava kredite, da se bavi kreditima, niti da treba da zna za odluke kreditnog odbora. Kao generalni direktor, nijesam bila član niti bilo kako učestvovala u odobravanju kredita i kreditnim operacijama, što jasno pokazuju mnogobrojni dokumenti i Izvjestaji o kontroli Centralne banke. Takođe, nijesam davala ni usmena naređenja u vezi ovih šest kredita. Prvi put sam se sa ovih šest kredita upoznala iz naredbe za istragu i spisa tužilaštva”, zaključila je Milka Ljumović.

Bonus video: