GA pisala Daniloviću: Spriječite zataškavanje napada na Raičevića

Građanska alijansa podsjeća da su najviši državni funkcioneri u svojim izjavama o ovom slučaju utvrdili da Raičević „nije novinar nego organizator protesta", čime, kako se navodi u pismu, utiču na kreiranje atmosfere za opstrukciju istrage
50 pregleda 1 komentar(a)
Gojko Raičević hapšenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Gojko Raičević hapšenje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.07.2016. 10:22h

Građanska alijansa (GA) uputila je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Goranu Daniloviću u kojem ga poziva da spriječi "dalje opstrukcije koje Uprava policije sprovodi u cilju razrješavanja napada na novinara Gojka Raičevića, u cilju zataškavanja kompletnog slučaja".

"Iako su poznate informacije o policijskom službeniku koji je fizički zlostavljao Raičevića, tužilaštvo i Unutrašnja kontrola, ni nakon devet mjeseci nijesu procesuirali odgovornog policijskog službenika i njegove nalogodavce. O samom posljednjem napadu postoje i video zapisi, na kojima se vide i tablice automobila koje su koristili. Građanska alijansa takođe posjeduje brojne dokaze u ovom slučaju. Ostaje nepoznanica ko su još dvojica policijskih službenika koji su se nalazili u istom automobilu iz kojeg je izašao policijski službenik koji je udarao i nanio povrede Raičeviću. Napominjemo da je 15 minuta prije opisanog slučaja, na svega par stotina metara udaljenosti od snimljenog napada Raičević zadobio udarac policijskom palicom po leđima o čemu takođe postoji medicinska dokumentacija. Poslije devet mjeseci vaši službenici još uvijek ne otkrivaju ko je nalogodavac napada na novinara Raičevića", navodi se u pismu GA.

Podsjećaju da ovo nije prvi napad na Gojka Raičevića.

"On je i nedjelju dana ranije (17. oktobra) bio žrtva policijske brutalnosti, kada je lišen slobode, udaren i držan više sati u prostorijama CB Podgorica. Tom prilikom su mu oduzete i lične stvari, sve pod objašnjenjem običnog "poziva na informativni razgovor"."

Podsjećaju i da je direktor Policije, Slavko Stojanović, u dopisu i na zahtjev Savjeta za građansku kontrolu policije, kazao:

"Prema izjavama policijskih službenika CB Bijelo Polje Miodraga Šebeka i Saše Kneževića, koje su date pred sudijama Područnog organa Podgorica, prilikom privođenja do službenog vozila Gojko Raičević je mirno pošao sa njima i nije se opirao, odnosno nije postojala potreba da se prema istom upotrebe sredstva prinude". U nastavku, direktor policije Slavko Stojanović navodi, pozivajući se na podnosioca pritužbe Gojka Raičevića, "da su se policijski službenici u CB Podgorica prema njemu profesionalno odnosili poštujući dostojanstvo građanina i da su odvezli u Klinički centar"!? (dopis MUP 74/9-15)

Direktor Stojanović je u dopisu ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjević 30. novembra, nakon dopisa koji je upućen Savjetu za građansku kontrolu rada policije, kao odgovor MUP-a na poslaničko pitanje, koji je bio kontradiktoran sa prethodnim odgovorom, kazao o događaju koji se desio 17. oktobra:

"Gojko Raičević je pored pasivnog pružao i fizički otpor, jer je tom prilikom htio da prođe kroz kordon policijskih službenika tako što ih je hvatao za rukave od uniforme, zbog čega je savladan upotrebom fizičke snage i potom priveden u službeno vozilo policije".

Građanska alijansa podsjeća da su najviši državni funkcioneri u svojim izjavama o ovom slučaju utvrdili da Raičević „nije novinar nego organizator protesta", čime, kako se navodi u pismu, utiču na kreiranje atmosfere za opstrukciju istrage.

"To je prepoznao i Savjet Evrope, koji je ovim povodom utvrdio dа je Rаičeviću kontinuirano ugrožena bezbjednost, i koji je konstatovao dа je u pitаnju nаpаd nа njegovu ličnu sigurnost i integritet kаo novinаrа. Kаo izvor prijetnje, Sаvjet Evrope prepoznаo je upravo državu Crnu Goru. U odgovoru Savjetu Evrope, MUP Crne Gore je pokušava da izazove zabunu, minimizirajući pričinjenu policijsku brutalnost i pravdajući je legitimnim razlozima, izbjegavajući direktan odgovor za razloge za napad od 24. oktobra. Uzimajući u obzir povrede zadobijene prilikom "dovođenja" na ispitivanje, izdata policijska potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, policijsko vozilo kao sredstvo transporta do CB i kasnije do Kliničkog centra, ljekarski izvještaji, nalazi sudskih vještaka i video snimci, negiranje da je hapšen i udaran ne novinar već organizator protesta, dodatno zabrinjava, jer je poznato da ovo nije prvi fizički napad na gdina Raičevića", zaključuju iz Građanske alijanse.

Bonus video: