Bez ruskih atletičara na OI u Rio de Žaneiru, Isinbajeva se ne predaje

"Hvala svima koji su danas sahranili atletiku", rekla je Isinbajeva za rusku agenciju Tass
78 pregleda 0 komentar(a)
Darja Klišina, Foto: Reuters
Darja Klišina, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2016. 10:10h

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru neće biti ruske atletske reprezentacije, odlučio je Sportski arbitražni sud u Lozani (CAS).

CAS je danas donio takvu odluku na zahtjev Svjetske atletske federacije (IAAF), zbog suspenzije Ruskog atletskog saveza usljed dokaza o sistematskom dopingu.

"CAS je odbio žalbu Olimpijskog komiteta Rusije i 68 atletičara te zemlje. Porota CAS-a je potvrdila validnost odluke IAAF prema kojoj sportisti čija je nacionalna federacija suspendovana ne mogu da učestvuju na takmičenjima pod pokroviteljstvom IAAF-a", saopštio je sportski sud u Lozani.

"IAAF je zahvalan što je CAS podržao naša pravila i antidoping kodeks. Ovo nije dan za trijumfalne izjave. Nisam ovdje došao da bih spriječio sportiste jedne zemlje da se takmiče", rekao je Sebastijan Kou, predsjednik IAAF-a.

Najpoznatija atletičarka koja će zbog odluke CAS-a propustiti Rio je dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka u skoku s motkom, Jelena Isinbajeva. Ona je satima davala iskaz, ali bez rezultata.

"Hvala svima koji su danas sahranili atletiku", rekla je Isinbajeva za rusku agenciju Tass.

CAS je ipak podržao odluku IAAF da zbog navodnog sistematskog dopinga neselektivno zabrani učešće ruskim atletičarima u Riju, pa dvostruka olimpijska šampionka neće moći da učestvuje na svojim trećim olimpijskim igrama prije nego što okonča blistavu karijeru.

Ali, najbolja svjetska atletičarka se neće povući bez borbe

"Sve što jedan sportista treba da uradi je da ispuni olimpijsku normu, uradi test da dokaže da je to uradio po propisu i nastupi na OI. Zato ovo rješenje CAS doživljam kao političko. I da, odluka nije obavezujuća za MOK, koji može donositi odluke u pojedinačnim slučajevima sportista. Zato ću još jednom reći, odluka je na predsjedniku MOK-a, Tomasu Bahu", zaklučila je Isinbajeva.

Generalni sekretar Suda za sportsku arbitražu Matje Reb rekao je danas da odluka CAS nije obavezujuća za MOK. Pa je sada na potezu Međunarodni olimpijski komitet, koji mora da donese odluku u vezi sa sportistima koji su izborili normu, a nisu imali problema sa korišćenjem nedozvoljenih supstanci.

Jedina Ruskinja kojoj je Svjetska atletska federacija (IAAF) dozvolila nastup u Riju je skakačica udalj, Darja Klišina.

Pored ovog slučaja, čeka se i odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta u vezi sa nastupom ostalih ruskih sportista na OI u Riju. A veliki je pritisak od 14 nacionalnih članica antidoping agencije WADA, da se u Riju ne takmiče sportisti Ruskog olimpijskog komiteta.

Njemački dnevnik "Bild" je podržao zahtjev za isključenjem svih ruskih sportista, uz najavu da u tom dnevniku neće biti rezultata sportista pod zastavom Rusije.

"Ako ruski sportisti nastupe u Riju mi ćemo ignorisati sve njihove rezultate i Rusije neće biti ni u tablici osvajača medalja u našim izdanjima. I među sportistima na Zapadu ima dopinga, ali treba dati jasan odgovor kada je doping opštenacionalni projekat, razrađen zajedničkim radom nadležnih institucija i specijalnih službi...", saopštio je njemački dnevnik.

Ruski bacač kladiva Sergej Litvinov je naveo da se nada da će se iz ove suspenzije izroditi i nešto dobro.

"Jako sam tužan što ću propustiti Igre u Riju, ali se nadam da će ova suspenzija donijeti i ozbiljnije reforme. Potrudiću se da sačuvam motivaciju za sljedeću godinu...", rekao je Litvinov.

On je, takođe, pozvao nadležne da istraže doping i u drugim zemljama.

"Želim da se svi doping sistemi ugase. Ne samo naš, već svi", rekao je ruski atletičar.

Bonus video: