UPOZNAVANJE, RAZGOVOR I SAVJETI

Prva posjeta dječjem zubaru: Strah neka ostane kući

Kada prvi put odvedete dijete u stomatološku ordinaciju, neka to bude preventive radi, dok su mu još svi zubići zdravi, pa se idući put neće plašiti
0 komentar(a)
dijete, zubar, Foto: Shutterstock
dijete, zubar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2016. 08:29h

Kada prvi put odvesti dijete kod zubara i kako ga pripremiti da bi se izbjegla neželjena reakcija i loše iskustvo, savjetuje dr. sc. med Nataša Pejčić, stomatolog.

Prvi put - bez djeteta

- Pored stomatologa i njegovog tima, značajno mjesto u planiranju prve posjete imaju i roditelji. Bilo bi dobro da roditelji sami dođu u ordinacijua prije nego što će dovesti dijete da bi dobili precizna uputstva o pripremi djeteta i savjete kako da pomognu očuvanju zdravlja njegovih usta i zuba. Još u toku trudnoće veoma je važno obaviti detaljan stomatološki pregled majke, sanirati eventualne probleme i uputiti je u važnost oralnog zdravlja, kako njenog tako i dječjeg - objašnjava naša sagovornica. 

Ordinacija: Mjesto za istraživanje!

Prva posjeta treba da bude precizno isplanirana, pripremljena i sprovedena, da bi predstavljala prijatno iskustvo za dijete. Ono će imati priliku da upozna novu sredinu, stomatološki tim i uređaje u ordinaciji, što mu može biti veoma zanimljivo. 

-  Važno je da prva posjeta  protekne u opuštenoj atmosferi i da predstavlja lijepo iskustvo za dijete. Značaj prve posjete ogleda se u tome što djeca koja su imala zanimljiv prvi susret sa stomatologom, kasnije mnogo lakše, s većom sigurnošću i manje straha prihvataju eventualni stomatološki tretman i radije dolaze na redovnu kontrolu - navodi dr Pejčić.

Upoznavanje, razgovor i savjeti

Prva posjeta ne bi trebalo da traje dugo. Najbolje bi bilo da bude posvećena upoznavanju  zubara s djetetom, razgovoru o zdravlju usta i zuba i davanju uputstava za njegovo očuvanje. 

-  Stomatolog može djetetu pokazati opremu i instrumente, na zanimljiv i njemu prilagođen način,  provozati ga na stolici, detaljno mu pregledati usta i zube, proveriti da li postoji neki problem, pokazati roditeljima kako da pravilno peru dječje zubiće i desni i dati odgovore na eventualna pitanja. Tokom prve posjete stomatolog može ukloniti djetetu naslage sa zuba, što je lak i potpuno bezbolan postupak - ističe naša sagovornica.

Neprijatno iskustvo

Međutim, ukoliko se desi da dijete prvi put dođe u ordinaciju radi bola, stomatolog mu mora ukazati pomoć. To često dovodi do neprijatnog iskustva i ostaje u ružnom sjećanju, koje prati  dijete i kada odraste, pa izbjegavaju stomatologa i kasnije. Stoga bi trebalo dijete dovesti u ordinaciju pre nego što do toga dođe. Postoji stav se da dijete već oko prvog rođendana treba odvesti zubaru.

-  Roditelji, rođaci i prijatelji nikada ne smiju pred djecom iznositi svoja neprijatna iskustva iz stomatološke ordinacije, a posebno ne treba da ih plaše zubarom, injekcijama itd. 

To može imati dalekosežne loše posljedice u odnosu na stav djeteta prema stomatološkom tretmanu. S druge strane, pozitivni primjeri umnogome doprinose sigurnosti djeteta, kao i boljem prihvatanju stomatoloških intervencija.  Pošto djeca najčešće oponašaju roditelje, važno je da roditelji i maju adekvatan stav prema oralnom zdravlju i da daju lični primer djetetu - savjetuje dr Nataša  Pejčić.

Mišljenje pedagoga

Ukoliko vi imate strah od zubara - vrlo vjerovatno ćete ga prenijeti na vaše dijete. Ukoliko ga nemate - neće ga imati ni ono. To znači da ne postoji urođen strah od zubara.

Najprije, ne mora svaki susret sa zubarom da bude bolan. Takođe, da li će kod djeteta da se pojavi strah, u velikoj mjeri zavisi kako ćete da ga pripremite pre nego što prvi put odete kod zubara. Najbolje bi bilo da taj prvi put bude kada vi krenete na rutinsku kontrolu. Tada povedite i dijete, važno je da vidi da vas ništa ne boli - kako bi njegov prvi kontakt sa zubarom prošao što lakše. Obavijestite unaprijed vašeg zubara da prvi put dovodite dijete, kako bi imao priliku da se postavi "mekše", sa više razumijevanja.

U predškolskom periodu, za prvi susret će biti dovoljno  upoznavanje sa instrumentima i stolicom koja, na sreću, za mnogu djecu predstavlja pravu čaroliju - jer se kreće, podiže, vrti...  Postepeno navikavanje na zubara znači preuzimanje odgovornosti za održavanje higijene i zdravlja. Podrazumijeva se i da će svaki preventivni pregled manje da boli od intervencije, tj. popravke već bolnog zuba, pa ne treba čekati da do toga dođe, već otići na vrijeme.  

Budite uporni i strpljivi u pripremi djeteta na ovakve poduhvate, jer će odnos koji u najranijem periodu stekne prema svom zdravlju i njegovom održavanju - ostati kao trajno nasljeđe. Ljekari i zubari su veoma važni, jer će svojim zdravstvenim stanjem i zdravljem svojih zuba dijete da se bavi cijelog života.   Jelena Holcer, pedagog

Preporučujemo za Vas