Optuženi na osnovu lažnog svjedočenja

Advokat Medojević kazao da je Petričević optužena zbog manipulisanja činjenicama, prikrivanja dokaza....
372 pregleda 3 komentar(a)
Dušan Lukšić, Foto: Komnen Radević
Dušan Lukšić, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 21.07.2016. 07:03h

Bivša direktorica CKB-a Jelica Petričević optužena je na osnovu manipulisanja činjenicama, prikrivanja dokaza i najmanje jednog lažnog svjedočenja.

To je juče u podgoričkom Višem sudu, u završnim riječima na suđenju bivšem menadžmentu CKB-a, kazao njen branilac, advokat Nikola Medojević.

Medojević je istakao da nije trebalo voditi postupak protiv Petričevićeve i da je stav tužioca o podizanju optužnice protiv nje “izostanak volje za priznavanjem greške”.

“Nesporno je da u periodu izdavanja kredita i garancija, Jelica Petričević nije bila član kreditnog odbora, ni komiteta za upravljanje kreditnim rizikom, ni Upravnog odbora. Ne vidim logiku po kojoj ona može biti odgovorna za eventualno tuđe greške u pogledu izdavanja garancija privrednog društva 'Akapulko' vlasništvo Gojka Krstovića”, kazao je Medojević.

Dodao je da je optužnica protiv nje neosnovana i apsurdna i predložio sudu da je oslobodi optužbi.

Branilac Veliše Radonjića, advokat Miodrag Bojanić, u završnim riječima je rekao da je provedenim dokazima potvrđeno da u radnjama njegovog branjenika nije ostvareno bitno obilježje krivičnog djela, bez čega nema krivičnog djela. Bojanić je kazao da Radunović nije na bilo koji način, učestvovao u postupku donošenja odluke o odobrenju kredita firmama iz Luxemburga Dafin S.A. i Cattaro Investment SA.

“Okrivljeni Radunović se optužuje, da je kao saizvršilac, izvršio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi. Sasvim je očigledno da Radunović uopšte nije preduzeo, bilo koju radnju u postupku odobrenja ovih kredita, u postupku zaključenja ugovora o kreditima, te u postupku realizacije kredita”, kazao je Bojanić, predlažući sudu da njegovog branjenika oslobodi od optužbe.

Branioci okrivljene Gorice B. Vujisić, bivše direktorice pravne službe banke, advokati Ljubiša Novaković i Dušan Lukšić, predložili su sudu da “ispravi nepravdu počinjenu pokretanjem postupka i oslobodi je od optužbe”.

Novaković je rekao da je “teško razumjeti ostanak tužioca kod ovakve optužnice, jer nije jasno na osnovu čega je optužena”.

“Optužnica je podignuta na osnovu velikog broja fotokopija. Tužilaštvo je temelji na pretpostavkama da je Vujisić bila član kreditnog odbora. Ona se nije bavila ekonomsko-finansijskom analizom privrednih društava. Vujisić nije odobravala kredite, niti je bila član kreditnog odbora”, kazao je Novaković.

Advokat Lukšić kazao je da se nada da neće ni imati priliku da daje završnu riječ “jer su dokazi provedeni tokom glavnog pretresa, isključili bilo kakvu odgovornost okrivljene Vujisić”.

“Kroz pet tačaka optužnice je navedeno da je Gorica Vujisić, po dogovoru sa ostalim okrivljenim, kao član kreditnog odbora, izvršila krivična djela. Nigdje u lancu postupka odobravanja kredita i njihove realizacije ne postoji Vujisić. Ostaje nejasno šta je navelo zastupnika optužbe na zaključak da je Vujisić bila član kreditnog odbora”, kazao je Lukšić.

Bivša generalna direktorica CKB-a Milka Ljumović, njena nekadašnja zamjenica Bose Tatar i još četiri člana bivšeg menadžmenta te banke - Petričevićeva, Radunović, Vujisićeva i Pavićevićeva, optuženi su da su navodno u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijeli štetu.

Suđenje se nastavlja danas završnim riječima okrivljenih.

Vuković: Novi menadžment CKB-a ne goni Pavićevićevu

Branilac Dubravke Pavićević, advokat Vlado Vuković tvrdio je da njegova branjenica kao šefica sektora za likvidnost nije mogla imati veze sa procesom donošenja odluke o odobravanju i isplate spornih kredita.

“Sektor likvidnosti ima ulogu planiranja priliva i odliva sredstava banke, ali ne i provjeru ispravnosti kreditne dokumentacije”, kazao je Vuković.

On je, citirajući vještake finansijsko ekonomske struke, kazao da “sektor rizika nije bio uključen na primjeran način, odnosno nije postojao nikakav sistem onemogućavanja odobrenja kredita u slučaju da klijent neispunjava neki zahtjev.”

Vuković je dodao da se krivičnom gonjenju protiv Pavićević nije pridružio aktuelni menadžment CKB-a, jer su obrazložili da ona nije učestvovala u procesu donošenja odluka o odobravanju kredita, već se bavila poslovima likvidnosti.

Bonus video: