"KATARSKA KOMPANIJA JE VLADIN FAVORIT"

Vlasnici zemljišta i opozicija: Tužilaštvo da pokrene izviđaj o tenderu za Buljaricu

Vlasnici privatne imovine u Buljarici ocjenjuju da je prijava jedinog ponuđača katarske kompanije CDCI na tenderu za valorizaciju Buljarice dokaz da je ta firma Vladin favorit, te da će koristiti sva sredstva u borbi za svoja prava u tom nelegalnom poslu
3 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.07.2016. 19:06h

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović pozvao je tužilaštvo da preduzme izviđajne radnje kako se ne bi došlo u situaciju da se potencijalnom investitoru iz Katara, koji je dostavio ponudu na tender za Buljaricu, plaćaju penali zbog pravno-imovinskih rizika.

“Ne protivimo se investicijama i valorizaciji prostora, ali tražimo poštovanje prava i interesa lokalne zajednice, principe održivog razvoja i transparentnost u procesu donošenja odluka od opšte-društvenog značaja. Proces je netransparentan, što daje dodatnu sumnju u legalnost cijele procedure. Štiteći javni interes, štitimo i interes investitora iz Katara pod uslovom da se radi o investitoru usmjerenom na poštovanje prava i zakona države Crne Gore,” kazao je Vujović “Vijestima”.

On podsjeća da nijesu upoznati sa ponudom katarske kompanije i sadržajem tenderske dokumentacije.

Vlasnici privatne imovine u Buljarici ocjenjuju da je prijava jedinog ponuđača katarske kompanije CDCI na tenderu za valorizaciju Buljarice dokaz da je ta firma Vladin favorit, te da će koristiti sva sredstva u borbi za svoja prava u tom nelegalnom poslu.

Predstavnik grupe “Naše ognjište” koja okuplja vlasnike privatne imovine Božidar Čarmak “Vijestima” je kazao da tender nelegalan.

“Činjenica je da se na nelegalni tender prijavio samo jedan ponuđač koji od početka figurira kao grupacija koja se pošto-poto gura kao favorit Vlade iz tajnog razloga. Zbog tog ponuđača je u posljednje tri godine pokušavana opšta eksproprijacija ovog prostora donošenjem posebnih zakona na štetu domaćeg stanovništva i privatnih vlasnika”, ocijenio je Čarmak.

On je kazao da su te argumente kao tužioci naveli u upravnoj tužbi protiv tenderskog postupka koja nije sadržala informaciju o eventualnim ponuđačima, a koja je sagledavala sve druge okolnosti i nezakonitosti tog tendera.

“Tužba je ekspresno odbačena u roku od dva dana bez izjašnjavanja suda i obrazloženja na navode optužbe”, kazao je Čarmak.

On je kazao da će u borbi za Buljaricu ići do kraja svim raspoloživim sredstvima, čineći primarne korake prema institucijama, ali i preduzimajući rješavanje problema sopstvenim snagama ako se institucionalni put pokaže nedjelotvornim.

“Ne zaborivamo da su od početka do kraja glavni akteri tzv. valorizacije bili porodica Đukanović , bivši ministar finansija i sadašnji predsjednik tenderske komisije Radoje Žugić i sa strane ulagača Halil Šoli koji nijednom nije razgovarao sa vlasnicima zemlje o svojim ambicijama na tom prostoru,” kazao je Čarmak.

Tender za prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta po početnoj cijeni od 108 miliona eura ili 22 eura po kvadratu objavljen je 12. maja. Dio oglasa bio je i zakup 533 hiljade kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra, kao i 585 hiljada kvadrata akvatorijuma. Zakup kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra iznosi 2,06 eura godišnje, a za akvatorijum 1,77 eura po kvadratu. Tender je zatvoren prije dva dana.

Vujičić traži od Vrhovnog suda da poništi tender

Odbornik budvanske opozcione Građanske akcije Božidar Vujičić podnio je zahtjev Vrhovnom sudu za poništenje tendera za Buljaricu jer, kako je obrazložio Skupština Opštine Budva nije dala saglasnost da se opštinska imovina proda. Vujičić je tražio da njegov zahtjev Vrhovni sud razmatra po hitnom postupku.

Prema njegovim riječima, DPS nastavlja sa rasprodajom Crne Gore i da će opština ostati za nekoliko dana bez miliona kvadrata imovine, o čemu SO ništa ne zna. On pita zašto se organizuju izbori u Budvi, kada opštinskom imovinom ne raspolaže Skupština. “Sa ciljem da zaustavimo prodaju opštinske zemlje, bez odluke Skupštine obratili smo se krivičnom prijavom tužilaštvu, tužbom Upravnom i zahtjevom Vrhovnom sudu.

Svima je jasno da je SO trebalo da donese odluku o prodaji zemlje, a tužilaštvo ćuti, Upravni sud je odbacio tužbu. Pošto predsjednika Vrhovnog suda bira DPS, kao i vrhovnog državnog tužioca, ni Vrhovni sud neće smjeti da poništi odluku Vlade da se proda opštinska zemlja”, naglasio je Vujičić .

Preporučujemo za Vas