Trg pjesnika: Gostuje Zuvdija Hodžić

Hodžić je laureat nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša”, koja se dodjeljuje za književno djelo
101 pregleda 0 komentar(a)
Zuvdija Hodžić, Foto: Montenegroclick.me
Zuvdija Hodžić, Foto: Montenegroclick.me
Ažurirano: 20.07.2016. 15:10h

Pred književnom publikom jubilarnog festivala večeras će biti Zuvdija Hodžić, jedan od najznačajnijih pripovjedača i pjesnika ovog prostora, koji je u 30-godišnju istoriju Grad teatra upisan i kao laureat prestižne Nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša”, koja se dodjeljuje za književno djelo.

Zuvdija Hodžić, autor koji na temeljima tradicije, a u postmodernističkom maniru spaja istočni i zapadni civilizacijski krug u potrazi za jedinstvenim smislom čovjekove egzistencije, istaknuti je stvaralac čija su djela prevođena na poljski, albanski, slovenački i italijanski jezik. Objavio je knjigu poezije “Na prvom konaku”, knjige pripovijedaka “Gluva zvona” i “Neko zove”, romane “Gusinjska godina” i “Davidova zvijezda” , knjigu putopisa i reportaža “Jedan dan života”, kao i brojne esejističke tekstove iz oblasti književnosti i umjetnosti.

Pisac je laureat visokih nagrada za svoj višedecenijski rad i angažman u kulturi (Trinaestojulske, “Pero i Ćamil Sijarić”…, a tu si i brojna priznanja koja je dobio kao pobjednik na jugoslovenskim festivalima poezije). Zuvdija Hodžić bavi se i likovnom djelatnošću (objavio je monografije crteža i zapisa “Podgoricom starom” i “Otkrivanje zavičaja”), a sa njim će u 21 sat na Trgu pjesnika razgovarati Božena Jelušić.

Bonus video: