"Neka se drugi hvale knjigama koje su napisali. Ja se hvalim knjigama koje sam pročitao"

"U slavu knjige, kao najveće duhovne vrijednosti i pouzdanog čuvara pamćenja svijeta, Belavista će u periodu od 21. do 28. jula biti mjesto susreta pisaca, čitalaca i izdavača", saopštili su organizatori Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica
104 pregleda 1 komentar(a)
Sajam knjiga, Herceg Novi
Sajam knjiga, Herceg Novi
Ažurirano: 20.07.2016. 13:08h

Pod sloganom misao argentinskog pisca Horhe Luis Borhesa "Neka se drugi hvale knjigama koje su napisali. Ja se hvalim knjigama koje sam pročitao", u hercegnovskom Starom gradu, na Trgu Belavista, sjutra počinje 14. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije.

"U slavu knjige, kao najveće duhovne vrijednosti i pouzdanog čuvara pamćenja svijeta, Belavista će u periodu od 21. do 28. jula biti mjesto susreta pisaca, čitalaca i izdavača", saopštili su organizatori Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica.

"Poštujući utvrđenu koncepciju Trga od knjige i ove godine hercegnovskoj publici predstavljamo: aktuelne naslove lijepe književnosti i nauke, književnosti za djecu, djela sa zavičajnom tematikom, pozorišne predstave za djecu i odrasle, poetsko-muzički program…, a u dnevnom terminu zainteresovani izdavači imaće priliku da javnost upoznaju sa svojom aktuelnom izdavačkom produkcijom. Više od 40 izdavača iz zemlje i regiona predstaviće nova izdanja u okviru prodajno-izložbenog dijela Sajma, a autori i izdavači iz Boke Kotorske, kao i prethodnih godina, imaće mogućnost da izlože i prodaju svoja izdanja na štandu Bokeljsko izdavaštvo. Vjerujemo da će i pasionirani čitaoci i vlasnici bogatih privatnih knjižnih kolekcija na Trgu od knjige pronaći knjigu za sebe", naveli su organizatori.

Trg od knjige otvoriće književnica i rediteljka Vida Ognjenović čija su djela prevedena na više stranih jezika. Redovna je profesorica Akademije umetnosti u Novom Sadu, predsjednica Srpskog PEN-a, a od septembra 2012. počasna potpredsjednica Međunarodnog PEN kongresa. Osnivač je i umjetnički rukovodilac Tvrđava Teatra.

U programu otvaranja, glumac Irfan Mensur izvešće monodramu "Glumac, kaži nešto smešno", u produkciji Yugo Art-a iz Beograda, a povodom značajnog jubileja koji se ove godine obilježava u cijelom svijetu, 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, prof. dr Zorica Bečanović Nikolić održaće predavanje "Šta je Šekspir nama, ili mi njemu?"

Drugo sajamsko veče otvara program posvećen Vitomiru Vitu Nikoliću. Novo izdanje Nikolićeve zbirke "Posljednja pjesma", objavila je Nova knjiga iz Podgorice.

Izdavačka kuća Arhipelag predstavlja roman "Feniksov sindrom", Alekseja Slapovskog, beogradski Zavod za udžbenike "Teoriju kulture" prof. dr Đura Šušnjića, a Paideia "Izabrana djela" Filipa Rota.

Posebno zadovoljstvo jeste gostovanje pisca iz Portugalije, Rui Zinka, čiji je roman "Ugrađivanje straha", u prevodu Hristine Vasić Tomše, objavila izdavačka kuća Clio iz Beograda.

Promocija književnog opusa Vladimira Pištala planirana je za 23. jul.

Roman "Park Logovskoj", kandidat je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, a predstaviće ga autorka Dana Todorović.

Prema utvrđenoj programskoj šemi zastupljeni su i naslovi iz oblasti naučne literature.

Akademik Radomir V. Ivanović govoriće o književnim velikanima, u programu posvećenom njegovoj knjizi "Stvaralački uzori i izazovi (Njegoš, Andrić, Lalić)".

Katarina Mitrović pokušaće da nam približi jedan period iz istorije ovih prostora, predstavljanjem svoje knjige "Benediktinci na području Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije (9. stoljeće – 1571)".

Knjigu posvećenu Njegošu, "Drugoga sunca luče", predstavlja Miraš Martinović, a Vlasta Mandić Botunade, slikoviti prikaz života u Kotoru.

Kao i svih prethodnih godina, jedno veče na Trgu od knjige rezervisano je za djecu.

U nedjelju, 24. jula, planirana su tri programa. Djeca će imati priliku da se druže sa pjesnikom Velimirom Ralevićem i njegovom knjigom "Slovne igrarije za mlađe i starije".

Najmlađi Novljani upoznaće posjetioce sa svojim omiljenim književnim junacima programom "Mali novski knjigoljupci", u realizaciji Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi, koji vodi bibliotekarka Jelena Đonović, a učesnici su polaznici dječijih programa u Biblioteci. Mališani će na kraju programa uživati u predstavi Hajde da se igramo dječijeg pozorišta Pan teatar iz Beograda.

O piscima i knjigama govoriće: Blagota Eraković, mr Vlatko Simunović, Petar Živadinović, Jelena Stakić, Nenad Šaponja, mr Đorđe Malavrazić, Jelena Đonović, prof. dr Siniša Jelušić, Marijan Miljić, Gojko Božović, Ivanka Jelić, dr Vasilj Jovović, dr Dragoljub Kojičić, dr Zoran Živković, Nikola Malović i Vitka Vujnović.

U muzičkom dijelu programa učestvuju mladi muzičari iz Herceg Novog, Nikšića i Kotora.

Na zatvaranju Sajma, 28. jula, biće dodijeljene plakete izdavačima – za Najljepšu knjigu, za Najbolju ediciju, za Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu.

Pokrovitelji Trga od knjige su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi.

Bonus video: