Prihvaćeno da Lazar Rađenović bude osuđen na 18 mjeseci zatvora

"Nakon što rješenje o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postane pravosnažno, sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presudu kojom se optuženi oglašava krivim u skladu sa usvojenim sporazumom"
276 pregleda 28 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.07.2016. 10:06h

Rješenjem Višeg suda u Podgorici, usvojen je Sporazum o priznanju krivice zaključen 13. maja ove godine, između Specijalnog državnog tužilaštva i Lazara Rađenovića zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja na organizovan način.

"Protiv navedenog rješenja oštećeni može izjaviti žalbu u roku od tri dana od dana prijema rješenja krivičnom vijeću ovog suda. Nakon što rješenje o usvajanju sporazuma o priznanju krivice postane pravosnažno, sud će najkasnije u roku od tri dana donijeti presudu kojom se optuženi oglašava krivim u skladu sa usvojenim sporazumom", navela je Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Pred sudijom Vesnom Pean u ponedjeljak je u Višem sudu u Podgorici održano suđenje Lazaru Rađenoviću, po sporazumu o priznanju krivice sa specijalnim tužilaštvom u Podgorici.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a sud je donio rješenje kojim se isključuje javnost sa suđenja iz razloga što se među predloženim dokazima nalaz iskazi svjedoka saradnika koji su dati u postupku istrage kako protiv Rađenovića tako i protiv ostalih.

Sudija Pean je kazala da je istraga u pojedinim predmetima još u toku i imaju oznaku tajnosti, zbog čega se ovi dokazi ne smiju javno iznositi.

Dodala je da je sa ovom odlukom saglasan specijalni tužilac i advokati odbrane.

Advokat Željko Đukanović je ranije rekao novinarima da će narednih dana sudija Pean donijeti rješenje da li prihvata sporazum o priznanju krivice.

"Narednih dana sudija će donijeti rješenje kojim će usvojiti zaključeni sporazum i na osnovu kojeg će donijeti presudu kojim će se okrivljeni Lazar Rađenović oglasiti krivim u skladu sa zaključenim sporazumom. Ukoliko sporazum bude usvojen, on će zbog nezakonitih postupaka u slučajevima TQ Plaza, plato na Jazu i Prijevor biti osuđen na 18 mjeseci zatvora i novčanju kaznu od 30.000 eura, koju će uplatiti u državni budžet. Na ročištu su izvedene sve procesne radnje na osnovu kojih će sud donijeti odluku po sporazumu o priznanju krivice. Odbrana smatra da su sve procesne i materijalno pravne pretpostavke ispunjene da sporazum bude usvojen. Priznanje krivice okrivljenog Rađenovića bilo je potpuno i nedvosmisleno te u skladu sa svim dokazima koji se nalaze u spisima predmeta. Odbrana ne vidi ni jednu procesnu pretpostavku da sporazum ne bude usvojen od strane Višeg suda u Podgorici. Rađenović je priznao da je kriv za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, što je bio prvi i osnovni uslov da sporazum bude i zaključen", kazao je tada advokat Željko Đukanović.

Bonus video: