U PETNJICI LOPOVI OJADILI BOGOMOLJE

Ukrali 59 ćilima iz dvije džamije

“Policija je pronašla šest ćilima po kojima se vidi da su kradeni i vučeni po zemlji i travi”
133 pregleda 92 komentar(a)
Petnjica, džamija Petnjica, Foto: TV Vijesti
Petnjica, džamija Petnjica, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 20.07.2016. 05:21h

Šezdesetak ručno rađenih ćilima velike vrijednosti ukradeno je iz dvije džamije u selima Kalica i Savin Bor na području petnjičke opštine.

Mještani su krađu prijavili policiji, koja sa beranskim Osnovnim tužilaštvom intenzivno radi na razotkrivanju lopova. Vjeruje se da su ćilimi ukradeni radi preprodaje u Turskoj, gdje im cijena dostiže desetostruku vrijednost od one koju imaju u Crnoj Gori.

Stanovnik sela Kalica Edin Osmanović “Vijestima” je kazao da su istražitelji već saslušali nekoliko “sumnjivih osoba”.

“Ćilimima raznih veličina bili su tradicionalno obloženi podovi. Mi smo se posljednjih ramazanskih dana praktično molili na golim pločicama. U mještane se uvukao strah zbog ovog događaja, a mi ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi mogao da ukrade iz džamije”, kazao je Osmanović.

On je juče u tužilaštvu dao izjavu u svojstvu svjedoka.

“Originalni ključ od džamije ostavlja se iznad vrata. Onaj ko je ukrao ćilime jednostavno je ključem otvorio vrata, obavio što je obavio i ključ ostavio na istom mjestu. Do sada nije bilo potrebe da se ključ od džamije krije i nosi.

Sada se i seoski imam boji da sam naveče odlazi u džamiju”, ispričao je Osmanović.

On je tužiocu ispričao da je iz džamije u Kalici nestalo dvadeset devet ćilima različitih šara i dimenzija od šest do osam kvadrata. Još trideset je ukradeno iz džamije u Savinom Boru.

“Policija je kod jednog lica pronašla šest ćilima po kojima se vidi da su kradeni i vučeni po zemlji i travi do mjesta gdje su ih čekala kola, ali to lice tvrdi da ih je kupilo. Tih šest ćilima nam je vraćeno”, rekao je on. Podovi prostorija za obavljanje molitve u džamijama tradicionalno se oblažu ćilimima koje poklanjaju građani.

Ovo je, koliko je poznato, prvi put da se dešava krađa iz džamija na sjeveru. Mještani vjeruju da su policija i tužilaštvo na dobrom putu da slučaj rasvijetle.

“Samo da uhvate te protuve i da se više niko ne usudi da krade iz džamije i crkve”, kazao je on.

Na području Bihora postoji veliki broj džamija, od kojih su mnoge novosagrađene. Od starih džamija najznačajnija je ona u Petnjici, koja datira iz 16. vijeka. Ta džamija je jedinstvena zbog arhitekture i troetažnosti, odnosno tri drvena sprata u unutrašnjosti.

Zanimljivo je to da sela Kalica i Savin Bor nijesu blizu jedno drugom, a da do sada nije prijavljena krađa iz nekih drugih džamija sa područja petnjičke opštine.

Edin Osmanović: Ovo je naša bruka, to je uradio neko od naših, do sada se nikad nije dogodilo

Mještani Kalice i Savinog Bora kazali su “Vijestima” da je reakcija policije za pohvalu.

Oni si apelovali na sve stanovnike Bihora koji znaju nešto o krađama da se odmah jave.

“Ovo je naša bruka. To je uradio neko od naših. Do sada se nije dogodilo da se krade iz džamije. Ne bi bilo dobro da smo mi uhvatili lopova u zasjedama koje smo postavljali nekoliko noći”, kazao je Osmanović.

Stanovici bihorskih sela rekli su da vjeruju da se radi o organizovanom kriminalu, jer se “na nekim radio stanicama pojavljuju oglasi za otkup starih ćilima”.

“Ćilimi se otkupljuju po nekim bagatelnim cijenama. Ovi ukradeni su procijenjeni na oko tri hiljade eura. Ali, kada se ti ćilimi prenesu za Tursku, tamo im se cijena mnogostruko uvećava”, rekao je Osmanović.