REKORDNO

Kina šalje 416 sportista na Olimpijske igre

82 pregleda 0 komentar(a)
Sportisti Kine, Foto: Beta/AP
Sportisti Kine, Foto: Beta/AP
04.04.2019. 20:57h

Kinu će na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru predstavljati 416 sportista, koji će učestvovati u 210 disciplina i više od 26 sportova, objavila je danas kineska agencija Sinhua. 

Kinesku delegaciju, uključujući trenere i ostalo osoblje, čini ukupno 711 ljudi, među kojima je i 29 stranih trenera. To je najveća kineska delegacija na Olimpijskim igrama van zemlje, rekao je zamjenik direktora Generalne uprave za sport, Cai Dženhua. 

Obučeni u svoje uniforme, crvene jakne za muškarce i žute za žene, članovi delegacije obratili su se prisutnima u Velikom domu naroda u centru Pekinga. Među mnogima koji su govorili, zvaničnik Komunističke partije Liju Junšan  pozvao sve sportiste Kine da  pokažu "visok nivo sportse etike".

Najmlađi predstavnik kineskog tima je 14-godišnja plivačica Aj Janhan, a najstarija je 39-godišnja Čen Jing, koja je 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojila zlanu medalju u streljaštvu. 

Kina je u Pekingu 2008. godine osvojila najviše medalja, a  četiri godine kasnije u Londonu bila je druga po osvojenim odličjima, od čega je 38 bilo zlatno.