NEZAVISNA ANTIDOPING AGENCIJA

Rusija je organizovala državni doping

7 komentar(a)
Ričard Meklaren, Foto: Reuters
Ričard Meklaren, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 21:09h

Na pomolu je jedan od najvećih skandala u istoriji sporta. Svjetska anti-doping agencija saopštila je danas da je Ministarstvo sporta Rusije umiješano u doping sportista te zemlje.

Profesor Ričard Meklaren, koji je bio na čelu dvomjesečne istrage, saopštio je da je rusko ministarstvo sporta organizovalo, kontrolisalo i nadgledalo manipulaciju urozcima urina, koje su ruski sportisti priložili svjetskoj agenciji.

Navedeno je da osoblje moskovske anti-doping laboratorije nije imalo izbor da li da bude umiješano u doping. Od njih je traženo da budu dio državnog sistema, koji je omogućio ruskim sportistima da se takmiče koristeći nedozvoljena sredstva, saopštio je Meklaren.

Poslije ovakvog izvještaja, lako je moguće da će svi ruski sportisti biti suspendovani sa Olimpijskih igara u Riju.

„Naša komisija je ustanovila da je moskovska anti-doping laboratorija radila na zaštiti dopingovanih ruskih sportista, po direktivi državnih organa. Rusko ministarstvo sporta je uspostavljalo i kontrolisalo manupalcije rezultatima testova, tako što je mijenjalo uzorke. Sve je to rađeno u saradnji sa obavještajnom službom, koja je nekada bila poznata pod nazivom KGB. Čelnici Centra za pripreme sportista Rusije su, takođe, radili po direktivi Ministarstva sporta i obavještajne službe. Moram i da naglasim da ovim radnjama nisu obuhvaćeni samo ruski atletičari i atletičarke, već takmičari u mnogo sportskih disciplina.“, kazao je Meklaren.