PAM i dalje pod lupom tužioca

Odgovor tužilaštva gotovo isti kao i prije dvije godine
353 pregleda 4 komentar(a)
PAM CG, Foto: Zoran Đurić
PAM CG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.07.2016. 14:33h

Podgoričko Osnovno tužilaštvo gotovo dvije godine ispituje da li su direktor NVO Prava autora muzike ( PAM ) Božidar Raičević, njegov pomoćnik Momčilo Zeković i kompozitor Slaven Knezović, nezakonito raspolagali milionima koje zarađuju autori i izvođači muzike.

Prijave protiv njih tada su podnijeli članovi Udruženja kompozitora Crne Gore Goran Pejović Gula, advokati Lela Kažić i Zoran Čelebić i kompozitor Marko Rogošić, optužujući ih za prevaru.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet povodom navedenih krivičnih prijava, koji je u fazi izviđaja”, kazala je “Vijestim” portparolka tog tužilaštva Danka Ivanović Đerić.

Gotovo istovjetan odgovor “Vijesti” su dobile u avgustu 2014. godine.

Tada su iz Vrhovnog tužilaštva pojasnili da provjeravaju podatke i dokaze, kako bi utvrdili da li ima osnova za krivično gonjenje po službenoj dužnosti.

Direktor PAM -a Božidar Raičević tada je odgovorio da “svako lice može protiv bilo koga da podnese krivičnu prijavu, ali to ne znači da će biti pokrenut krivični postupak (istraga)”.

Višegodišnja prepucavanja kompozitora i udruženja koja treba da štite prava autora muzike godinama ne jenjavaju. Predstavnici i pravni zastupnici crnogorskih kompozitora, autora muzike, ugostitelja, hotelijera, Privredene komore i elektronskih medija nedavno su tražili da se ispita rad PAM -a i porijeklo imovine članova Upravnog odbora te organizacije.

Raičević im je odgovorio da je rad PAM -a CG kontrolisalo više državnih institucija i da je rad te organizacije ispravan, zakonit i transparentan, te da štiti regularno i legitimno prava domaćih i stranih autora.

Bonus video: