Srbija prvi put osvojila Svjetsku ligu!

68 pregleda 38 komentar(a)
Odbojkaši Srbije, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Srbije, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 17.07.2016. 20:31h

Nakon 19 godina čekanja, odbojkaši Srbije stigli su do prvog zlata u Svjetskoj ligi (računajući i bivšu SR Jugoslaviju, čiji je Srbija sportski nasljednik) - poslije pet izgubljenih finala, izabranici Nikole Grbića su u meču za zlato, na završnom turniru u poljskom Krakovu porazili najtrofejniju selekciju ovog takmičenja, Brazil sa 3:0 (25:22, 25:22, 25:21).

Marko Ivović sa 16 i Dražen Luburić sa 10 poena bili su najbolji poenteri u srpskoj selekciji. Dvocifreni u brazilskoj selekciji bili su Valas (18) i Lukareli (11).

"Jedino što sam momcima rekao prije finala, je da ne moraju da budu savršeni, jer nije savršenstvo ono što u finalu pravu razliku. Rekao sam im da budu ono što jesu, da igraju punim srcem i dušom. Došli smo ovdje da igramo za sebe. Ovo je sjajan rezultat za nas", rekao je selektor Srbije nakon meča.

Na pitanje da li je očekivao pobjedu od 3:0, Grbić je odgovorio:

"Apsolutno ne. Rijetko je na ovom nivou danas dobiti Brazil 3:0. Ne znam kada ih je neko u posljednje vrijeme pobijedio maksimalnim rezultatom. Zato sam ponosan na momke. Svi su govorili da nam je lako, jer ne igramo Olimpijske igre, ali, vjerujete, ovo smo zaslužili velikim znojem svakog dana priprema", dodao je Grbić.

Trijumfom u finalu, Srbija je dobila i novčani ček u iznosu od milion dolara.

U meču za treće mjesto, Francuska je savladala Italiju 3:0 (25:23, 25:21, 25:20).

Ivović je MVP finalnog turnira, a zajedno sa Ruzijeom (Francuska) čini primačku liniju u idealnom timu. U naj timu su još tehničar Đaneli (Italija), korektor Valas (Brazil), srednji blokeri Souza (Brazil) i Lisinac (Srbija), te libero Grebenjikov (Francuska).

"Baš ne znam šta da kažem poslije ovoga. Prvo, završili smo vremenski ne znam za koliko. Bilo je neočekivano lako, neočekivano. Još ne znam šta smo uradili, ali stvarno ne znam. Na kraju, da čestitam ekipi, svima i momcima koji su bili s nama i onima koji su ih zamenili, ovo je uspjeh svih nas. Ja iskreno ne znam šta da kažem, čestitam ekipi, čestitam svima i hvala svima", rekao je Ivović na terenu odmah poslije pobjede.

Bonus video: