Vlada 2007. odbila Prelevića: Fos im bio dobar, advokat nepodoban

Roćen je “Vijestima” rekao da je siguran da je u oba slučaja ispoštovana procedura, ali da se ne može sjetiti pojedinosti
244 pregleda 6 komentar(a)
Ben Fos, Foto: Vosinvestment.com
Ben Fos, Foto: Vosinvestment.com
Ažurirano: 17.07.2016. 19:41h

Crnogorskoj Vladi je nedavno uhapšeni počasni konzul Crne Gore u Holandiji Ben Fos bio podoban kandidat za to mjesto, dok im je tri godine ranije, advokat Dragan Prelević bio nepodoban kandidat za počasnog konzula Holandije u Crnoj Gori.

Fos je uhapšen prije nekoliko dana, u sklopu istrage za pronevjeru, pranje novca i utaju poreza.

Fosa je Ministarstvo vanjskih poslova, krajem 2010. godine, predložilo za počasnog konzula, dok je isti resor 2007. godine, odbio predlog holandske Vlade da čuveni crnogorski advokat bude počasni konzul te zemlje u Crnoj Gori.

U oba slučaja, na čelu Ministarstva je bio sadašnji glavni politički savjetnik premijera Mila Đukanovića, Milan Roćen.

On je “Vijestima” rekao da je siguran da je u oba slučaja ispoštovana procedura, ali da se ne može sjetiti pojedinosti.

Tako je odgovorio na pitanja “Vijesti” šta je to Fosa preporučilo za mjesto počasnog konzula, te zbog čega je Prelević odbijen.

“Vijestima” iz Ministarstva nije odgovoreno ko je personalno predložio Fosa za počasnog konzula i na osnovu kojih referenci.

Prelević je “Vijestima” rekao da mu nikada zvanično nije stigao odgovor zašto je odbijen, ali da mu je nezvanično rečeno da je bio “nepodoban kandidat, zbog nekih slučajeva i klijenata, koji se nijesu sviđali državi”.

Prelević je dodao da je jednom sreo Fosa i da ne zna ništa o njemu i njegovim poslovima.

Holandski mediji pišu da je Fos, trgovac nekretninama, osumnjičen za utaju oko pet miliona poreza, u vezi sa transakcijama za nekretnine preko kompanije na Kipru.

Vlasti su zaplijenile oko 60 zgrada u vlasništvu 56-godišnjeg Fosa u Holandiji i Njemačkoj, kao i njegove umjetnine, nakit, skupe automobile itd.

Njegova kompanija Fos Investment ima sjedište u Mastrihtu, gdje je i počasni konzulat Crne Gore.

Iz Počasnog konzulata Crne Gore odbili su da komentarišu hapšenje Fosa.

Ministarstvo je najavilo da će Fos biti razriješen i prije okončanja sudskog postupka.

Bonus video: