BARSKI LJETOPIS

Izložba "Fantastični univerzum Dada Đurića" u Dvorcu kralja Nikole u Baru

Crteži i grafike Dada Đurića koji će biti predstavljeni na izložbi, pripadaju legatu koji je princ Nikola Petrović poklonio Narodnom muzeju Crne Gore
271 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Dado Đurić (Novina)
Miodrag Dado Đurić (Novina)
Ažurirano: 17.07.2016. 09:42h

U okviru likovnog programa XXIX Barskog ljetopisa u Dvorcu kralja Nikole u 21 sat biće otvorena izložba "Fantastični univerzum Dada Đurića" koja će prezentovati dio likovnog stvaralaštva jednog od najistaknutijih predstavnika figurativnog slikarstva nadrealne konotacije, koji je svojim stvaralaštvom obilježio XX vijek u savremenoj evropskoj likovnoj umjetnosti.

Crteži i grafike Dada Đurića koji će biti predstavljeni na izložbi, pripadaju legatu koji je princ Nikola Petrović poklonio Narodnom muzeju Crne Gore. Izložbu organizuje Zavičajni muzej Bar u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, a njeni autori su istoričari umjetnosti Vladislav Kasalica, muzejski savjetnik i rukovodilac Muzeja u Baru i Slobodan Vušurović, kustos Umjetničkog muzeja Crne.

Miodrag Dado Đurić je rođen 1933. na Cetinju. Umjetničku školu završava 1952. u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu 1956, u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Od 1956. živio je u Francuskoj. Osim crteža i uljanih slika, radio je grafike, keramiku, skulpture, scenografije, zidne slike, ilustracije bibliofilskih izdanja, kolaže, asamblaže, scenografiju...

Izlagao je samostalno na više od 50 izložbi. Predstavljao je Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu 2009. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu.

Njegovi radovi nalaze se u poznatim svjetskim muzejima i galerijama. Dobitnik je mnogih nagrada i priznannja za likovnu umjetnost. Bio je član ULUCG-a od 1975. Umro je u Eruvalu (Francuska) 2010. godine.

Preporučujemo za Vas