Otvoren Barski ljetopis

Do 21. avgusta, XXIX Barski ljetopis prirediće 55 programa u 41 festivalskom danu, a 7. avgusta je premijera komada “Sveti i prokleti” u Starom gradu
57 pregleda 2 komentar(a)
Barski ljetopis, Foto: Privatna arhiva
Barski ljetopis, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.07.2016. 07:38h

U sali Doma kulture “Vladimir Popović Španac” sinoć je otvoren XXIX Barski ljetopis, najveća i najuglednija barska manifestacija kulture.

Zbog lošeg vremena, uvodni program-multimedijalna predstava "Milenijumom do vječnosti", nije bio izveden u predviđenom ambijentu, unutar zidina Starog grada u Starom Baru, ali to nije smetalo publici da aplauzima nagrađuje aktere i tokom samog programa.

Pred brojnim predstavnicima kulturnog i javnog života grada i države, izveden je jednosatni multimedijalni događaj čije su okosnice bili modna revija, performans i muzika.

Premijerno je izveden fragment iz ovogodišnje pozorišne produkcije Ljetopisa, predstave "Sveti i prokleti", inspirisane legendom o ljubavi Vladimira i Kosare, po tekstu i u režiji Obrada Nenezića, a na sceni su bili glavni protagonisti Jovan Dabović i Branka Stanić.

Centralni dio bila je modna revija u kojoj je autorka programa, istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović predstavila svoje viđenje nošnji sa dukljanskog dvora iz XI vijeka u savremenom kontekstu. U muzičkom dijelu, nastupili su ženski barski hor “Antivari musica” sa dirigentom Mirom Kruščićem, i sopran Aleksandra Vojvodić Jovonić uz čiju je interpretaciju kompozicije “Iskra vječnog plamena”, tokom koje su na scenu izašli svi učesnici i okončano svečano otvaranje.

"Namjera mi je bila da kroz ovaj program svim segmentima objedinim naše velike jubileje koje slavimo cijele ove godine, desetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore, milenijumski kontinuitet naše državotvornosti i nezavisnosti, te hiljadugodišnjicu pogubljenja kneza Vladimira", kazala je Miranović.

Do 21. avgusta, XXIX Barski ljetopis prirediće 55 programa u 41 festivalskom danu, a 7. avgusta je premijera komada “Sveti i prokleti” u Starom gradu.

Bonus video: