Grčka groblja u Plužinama i na Žabljaku dio UNESCO svjetske baštine

Crna Gora je ovim upisom obezbijedila međunarodnu prepoznatljivost i prestižni UNESCO status za još jedan lokalitet, pored do sada upisanih Kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacionalnog parka Durmitor, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture
480 pregleda 7 komentar(a)
Stećci
Stećci
Ažurirano: 15.07.2016. 14:05h

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO, koji zasijeda u Istanbulu od 10. do 20. jula, danas je donio odluku o upisu stećaka - srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika na UNESCO listu svjetske baštine.

Upis stećaka, kulturnog fenomena karakterističnog za područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, zajednička je serijska nominacija četiri države koje uspješno sarađuju od 2009. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Status mjesta svjetske baštine dobilo je 28 lokaliteta sa područja četiri države, od čega tri nekropole stećaka sa područja Crne Gore.

Grčko groblje u Plužinama, te Bare Žugića i Grčko groblje na Žabljaku, od danas imaju status UNESCO mjesta svjetske baštine.

Crna Gora je ovim upisom obezbijedila međunarodnu prepoznatljivost i prestižni UNESCO status za još jedan lokalitet, pored do sada upisanih Kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacionalnog parka Durmitor.

Bonus video: