Nagrađen projekat Senada Šahmanovića

Radnja filma odvija se u Francuskoj i Crnoj Gori. Priča prati život žene u srednjim godinama koja je emigrirala u Francusku gdje je započela novi život.
181 pregleda 0 komentar(a)
Senad Šahmanović, Foto: Privatna arhiva
Senad Šahmanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.07.2016. 09:26h

Scenario za dugometražni igrani film pod nazivom “Sirin” koji su napisali Klaudio Botino i Senad Šahmanović dobio je nagradu fonda Bomarše u Francuskoj. Ova institucija predstavlja jednu od najzačajnijih kada se govori o pisanoj riječi u Francuskoj. Riječ je o instituciji koju čine filmski scenaristi, dramaturzi i pisci. Konkurs je otvoren dva puta godišnje i prijave su anonimne; ove godine prijavljeno je oko 250 projekta, a sedmočlani žiri je odabrao/nagradio tri projekta kada je scenario za dugometražni film u pitanju.

“Pored novčane nagrade od 5.000 eura dobićemo i saradnika/supervizora koji će sa nama razvijati scenario. S obzirom na to da je nagrada veoma cijenjena u Francuskoj i šire, mislim da će biti lakše zainteresovati producente i filmske profesionalce za naš projekat. Takođe, ovo je dobra preporuka za dalji razvoj projekta na internacionalnoj sceni. Već su neke produkcije iz inostranstva i regiona zainteresovane za saradnu. Blizu smo dogovora sa francuskom produkcijom koja u svojim vitrinama ima i Oskara”, kazao je Šahmanović.

Radnja filma odvija se u Francuskoj i Crnoj Gori. Priča prati život žene u srednjim godinama koja je emigrirala u Francusku gdje je započela novi život. Vrijeme provedeno u inostranstvu promijenilo je njeno poimanja života i izgubila je odnos prema porijeklu. Film se bavi pitanjem identitata, pripadanja i otuđenosti.

Bonus video: