Hronologija sretanja i preplitanja kultura

“Ovogodišnji likovni program Zavičajnog muzeja i galerije čini jedinstvenu cjelinu, koncepcijski i tematski sjedinjenu. Cilj je da recipijent kulturnih dešavanja na polju likovnosti, na svim postavkama, a biće ih četiri, osjeti ono zbog čega umjetnost, na kraju krajeva i postoji - dodir sa samim sobom”, ukazao je Lutovac
52 pregleda 1 komentar(a)
crtež Dada Đurića, Foto: DADAO.me
crtež Dada Đurića, Foto: DADAO.me
Ažurirano: 12.07.2016. 10:15h

Ovogodišnji likovni segment Barskog ljetopisa ponudiće ljubiteljima likovne umjetnosti četiri vrlo zanimljive postavke. Mr Vladislav Kasalica, upravnik Zavičajnog muzeja Bar, kazao je da će u Dvorcu kralja Nikole prvi likovni program biti 17. jula, i to izložba iz legata princa Nikole Petrovića “Fantastični univerzum Dada Đurića”.

“Biće predstavljeni crteži i grafike Dada Đurića, jednog od najistaknutijih predstavnika figuralnog slikarstva, nadrealne konotacije. Druga izložba 'Zidno slikarstvo Crne Gore' 5. avgusta, takođe u Dvorcu, obuhvatiće najznačajnije spomenike zidnog slikarstva, nastale u različitim epohama i stilovima”, naveo je Kasalica.

Upravnik galerije „Velimir A. Leković“ mr Milun Lutovac najavio je takođe dvije izložbe u ovom prostoru. Prva izložba u galeriji je 19. jula, “Presjek crnogorske likovne scene”u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, a sedmog avgusta, povodom 1000 godina od pogubljenja kneza Vladimira, slijedi postavka akademske vajarke iz Bara Maje Čakalović “Vladimirov i Kosarin štit”.

“Ovogodišnji likovni program Zavičajnog muzeja i galerije čini jedinstvenu cjelinu, koncepcijski i tematski sjedinjenu. Cilj je da recipijent kulturnih dešavanja na polju likovnosti, na svim postavkama, a biće ih četiri, osjeti ono zbog čega umjetnost, na kraju krajeva i postoji - dodir sa samim sobom”, ukazao je Lutovac.

“Kada bi neko smogao snage i ispisao knjigu gostiju Barskog ljetopisa, od njegovog nastanka do danas, pred nama bi se ukazao najautentičniji dnevnik jednog podneblja. Likovni program Ljetopisa u toj istinskoj priči o hronologiji sretanja i preplitanja kultura ima posebno mjesto. On je svojim, nenametljivim, nemuštim jezikom uvijek sugerisao da granice i kufini nijesu, kako se obično misli, ona linija što dijeli, razdvaja... već da nište, ujednačavaju i benevalentnim duhovima, povezuju strane koje, igrom slučaja, čine podvojenu cjelinu. Moto likovnog programa Barskog ljetopisa je da je granica šav, a ne procjep. Da ona upravo povezujući razlike, drži višestranost na okupu, održava, za ovakve slojevite festivale i manifestacije, neophodnu igru paraestetike”, zaključio je Lutovac.

Bonus video: