Herceg Novi: Završena prva faza sanacije Muzeja Mirko Komnenović

Gradski muzej "Mirko Komnenović" osnovan je kao Narodni muzej 1949. godine, a otvoren za javnost kao Zavičajni muzej 1953. godine
277 pregleda 0 komentar(a)
Muzej Mirko Komnenović, Foto: Slavica Kosić
Muzej Mirko Komnenović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.07.2016. 10:11h

Završetak prve faze sanacije Muzeja Mirko Komnenović na Toploj obilježen je prigodnom svečanošću.

"Gledajući u budućnost, malo smo zapostavili ono prije nas, a u vremenu koje dolazi jedini način da sačuvamo sebe, svoj duh i svoju kulturu je da pokušamo da ovakva mjesta u našem gradu i državi zaštitimo od propadanja. Građani Herceg Novog zaslužuju da, kao nekada, budu prije svega prepoznati po pravom odnosu prema baštini i kulturi uopšte. Ovo su neka opšta mjesta oko kojih ne bi smjelo da bude razmirica bez obzira na sve naše različitosti koje su, između ostalog, i naše bogatstvo. Po ko zna koji put ću reći, ova i druge javne ustanove su ustanove svih građana Herceg Novog i samo zajedničkim snagama ih možemo podići na nivo koji Novljani zaslužuju", kazao je Đuro Prijić, v.d.direktor Javne ustanove Muzej "Mirko Komnenović" i Galerija "Josip Bepo Benković".

Prijić se na podršci zahvalio lokalnoj upravi, ustanovama, preduzećima, pojedincima, ali i zaposlenima koji su pomogli obnovu Muzeja.

"Naišao sam samo na pruženu ruku saradnje. Siguran sam da je to put kako treba da rješavamo probleme koji se tiču svih građana ovog grada", poručio je Prijić.

Prva faza revitalizacije Muzeja podrazumijevala je obnovu fasade zadužbine Mirka Komnenovića, čime je zdanju vraćen prvobitan izgled fasade od klesanog kamena, za što je utrošeno oko 15.000 eura.

Urađen je i detaljan popis kompletne postavke u Muzeju u kome se nalaze arheološka zbirka (praistorija, antika, rani srednji vijek, podmorska arheologija), etnološka zbirka (gradska i seoska), istorijska zbirka, lapidarijum i botanička bašta.

Uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture, počela je revitalizacija botaničke bašte.

Gradski muzej "Mirko Komnenović" osnovan je kao Narodni muzej 1949. godine, a otvoren za javnost kao Zavičajni muzej 1953. godine.

Zdanje na Toploj građeno je krajem 18. vijeka u kasno baroknom stilu, a u 19. vijeku prošireno. Zadužbina je Mirka Komnenovića (1870 – 1941), poslanika Boke u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, dugogodišnjeg predsjednika opštine Herceg Novi i njegove supruge Olge. On je testamentom iz 1940. godine, svoju kuću zavještao narodu sa željom da ta zadužbina bude "Gradski muzej" koji je i osnovan 1949. godine.

Bonus video: