Top 10 momenata po kojima će se pamtiti Evropsko prvenstvo

Suze Kristijana Ronalda, divljanje huligana u Marseju, senzacije Islanda i Velsa, oproštaj Zlatana Ibrahimovića, Šaćirijeve makazice i penal-serija između Njemačke i Italije - neke su od stvari po kojima će se pamtiti Evropsko prvenstvo.
3 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2016. 09:41h

Iznenađujućim, ne i senzacionalnim trijumfom Portugala, završeno je 15. Evropsko prvenstvo.

Kao i svako veliko takmičenjima, Euro u Francuskoj je obilovao uzbuđenjima i emocijama koje samo fudbal može da priredi. EP je ponudio svoje heroje i antihroje, anegdote i priče koje će se pamtiti.

Izdvajamo deset momenata koji su obiježili Evropsko prvenstvo 2016.

Pajeov "veliki prasak"

U noći otvaranja Eura, igrali su domaćin Francuska i Rumunija. "Trikolori" su poveli golom Žirua na startu nastavka, ali su "balkanski trikolori" brzo izjednačili golom Stankua iz penala. Bližio se kraj, na prepunom "Stad'de Fransu" je rasla tenzija, kada je sjajni Dmitri Paje minut prije kraja odapeo raketu sa desne strane - pravo u rašlje gola Tatarušanua. "Euro počeo velikim praskom", pisali su evropski mediji.

Paje je zamijenjen u posljednjoj sekundi. Dok je izlazio na terena, ni lice mu je klizila suza.

Rusko-engleski desant na Marsej

Drugog dana Eura, navijači Rusije i Engleske sukobili su se u Marseju. Ulicama lučkog grada letjele su kamenice i stolice, ljudi su se bacali u more, restorani i kafići pretrpjeli su ogromne štete zbog lomljenja inventara.

Ono što je posebno razbjesnilo Uefu, bio je napad ruskih huligana na Engleze unutar stadiona "Velodrom". Oba Saveza su dobila ošto upozorenje Uefe, uz novčanu kaznu i prijetnju diskvalifikacijom. Manjih sukoba je bilo i u Lilu, gdje su Rusi igrali sa Slovačkom, neki huligani su i deportovani iz Francuske. Kada je "zboranaja" porazom od Velsa završila takmičenje na Euru još u grupi, organizatorima je laknulo.

Braća Džaka ispisala istoriju

Duel Albanije i Švajcarske u Lensu nije se pamtio samo po debitantskom meču Albanaca na velikim takmičenjima. U centru pažnje bila su braća Džaka - Granit, novi fudbaler Arsenala, koji je igrao za Švajcarsku, i Taulant, igrač Bazela, koji je nastupao za Albaniju.

Prvi put u istoriji evropskih prvenstava igrala su dva brata - jedan protiv drugog. Slavio je Granit Džaka, jer je Švajcarska golom Šera pobijedila 1:0.

Vatromet Portugala i Mađarske

Najuzbudljiviju utakmicu grupne faze odigrali su Portugal i Mađarska. "Vatromet u Lionu" završen je neriješeno, 3:3, a obje selekcije su prošle dalje. Portugalci su tri puta gubili, tri puta im je visila eliminacija, ali su se golovima Nanija i Ronalda (dva), tri puta vraćali. "Taj meč nas je ojačao", govorio je kasnije selektor Fernando Santoš, pošto su se Portugalci popeli na krov Evrope.

Oproštaj superstara

Nakon 62 postignuta gola na 116 utakmica, Zlatan Ibrahimović se oprostio od reprezentacije Švedske. Nije to bio oproštaj sa stilom - selekcija "tri krune" je igrala loš fudbal na Euru, osvojila je samo bod, postigla samo gol (autogol) i vratila se kući nakon grupne faze.

Ni Ibra nije dao gol na Euru, ali je nakon meča sa Belgijom ispraćen dugotrajnim aplauzom svojih navijača i odama medija, koji su u superlativima pisali o jednom od najboljih evropskih napadača u 21. vijeku.

Ribarska bajka

Island ima 323 hiljade stanovnika, ali i timski duh koji je nadjačao Englesku, državu populacije 54 miliona. U osmini finala Evropskog prvenstva dogodilo se jedno od najvećih iznenađenja ikada - "ribari" su savladali "gordi Albion" sa 2:1, bacili svoju zemlju i cijelu Evropu u fudbalski trans, a Engleze gurnuli u fudbalsku depresiju.

"Najveći šamar u istoriji", pisali su mediji na Ostrvu.

Dan kasnije, objavljen je zvaničan podatak - samo 650 stanovnika Islanda nije gledalo utakmicu u Marseju, uživo i putem TV-a.

Šaćirijeve makazice

Prva "nouakut" utakmica na Euru završena je u klasičnom nokaut stilu - produžecima, pa penalima. Poljaci su bili spretniji i srećniji od Švajcarske i prvi put u istoriji se plasirali u četvrtfinale Eura.

Duel na stadionu "Žofroj Gišar" u Sent Etjenu pamtiće se po izjednačujućem golu Švajcaraca, osam minuta prije kraja regularnog toka - Džerdan Šaćiri je makazicama sa ivice šesnaesterca poslao loptu u mrežu golmana Fabijanskog.

Najljepši gol na Euru.

Napadač koji ne igra, a plaše ga se sve odbrane

Rezervni napadač Sjeverne Irske Vil Grig nije odigrao ni minuta na Evropskom prvenstvu, a tjerao je strah u kosti protivničkim odbranama.

Ovaj napadač engleskog trećeligapa Vigana postao je euro-senzacija zbog pjesme koja odjekivala na stadionima na kojima je igrala Sjeverna Irska i ulicama gradova u kojima su gostovali navijači iz te zemlje.

"Will Grigg's on fire, your defence terrified", pjevali su Irci po melodiji dens hita iz 90-ih godina "Freed from desire", italijanske pjevačice Gale.

Zarazna navijačka pjesma, u spektakularnoj izvedbi pripadnika "gawa" (Green and white army - zeleno-bijela armija), postala je nezvanična himna Evropskog prvensva.

Najgora penal-serija ikada

Sudar dvije velesile, Njemačke i Italije u četvrtfinalu, završen je pobjedom "elfa" u jednoj od najgorih penal-serija ikada na velikim takmičenjima.

Superzvijezde, prekaljeni evropski asovi, izvodili su penale kao početnici. Po tri italijanska i njemačka fudbalera bila su neprecizna tokom prvih pet serija, promašaji Zeze i Pelea kod "azura", odnosno Švajnštajgera kod Njemaca, dugo će se vrtjeti TV ekranima.

Penal-serija se vratila u normalu tek kada su počeli da šutiraju mlađi fudbaleri, mnogo manje iskusni. Njemci su slavili pogotkom Hektora, tek u 9. seriji.

Ronaldove suze

Kristijano Ronaldo je dva puta plakao u finalu. Prvi put kada je zbog povrede na početku utakmice morao da napusti teren, drugi put po završetku finala, kada su mu njegovi saigrači donijeli jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri - trofej na velikom takmičenju, sa reprezentacijom.

Portugal je na stadionu "Francuska" šokirao domaćina i prvi put u istoriji osvojio evropsko prvenstvo.

Bonus video: