Opera "Dvije glave i djevojka": Duhovita komična bajka o ljubavi

Kako je juče izjavio Borislav Čičovački, libreto za ovu operu nastao je po motivima staroindijske legende, a posebno novele Tomasa Mana „Zamjenjene glave“, koji je svoje djelo takođe napisao inspirisan ovom pričom
0 komentar(a)
Rambo Amadeus opera Dvije glave i djevojka, Foto: Grad teatar
Rambo Amadeus opera Dvije glave i djevojka, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 12.07.2016. 09:18h

Premijerom djela Isidore Žebeljan 13. jula ispred zidina Starog grada svečano će biti obilježeni Dan crnogorske državnosti i Dan turističke organizacije Opštine Budva. Kao svoju drugu premijeru, jubilarni Grad teatar najavio je operu “Dve glave i devojka”, u režiji Borisa Liješevića, festivalsku koprodukciju sa Narodnim pozorištem iz Subotice, Kazalištem Ulysses sa Briona, čiji je izvršni producent beogradski “Testament FilmS”.

Muziku za ovo, sada već evropski poznato djelo, komponovala je Isidora Žebeljan 2012. godine, po porudžbini čuvene italijanske akademske fondacije i festivala „Setimana muzikale seneze", koja okuplja najeminentnija muzička imena svijeta. Autorski tim iz Beograda - Isidora Žebljan, danas međunarodno priznata umjetnica, pisac libreta Borislav Čičovački i dirigent Premil Petrović, svojim djelom oduševili su tada stručnu javnost i dobili sjajne kritike prestižnih italijanskih medija.

Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u novoj inscenaciji ove komične opere - bajke, koja večeras u 21.30 časova premijerno stiže pred publiku Grad teatra na sceni ”Vještice” u Bečićima, uloge pripovjedača igraju Mihailo Miša Janketić i Milovan Filipović, prorok je Rambo Amadeus, kao boginju Kali čućemo Katarinu Jovanović (sopran). Tu su i Aneta Ilić u ulozi Padme (sopran), Vasa Stajkić kao Čandra (bariton), Nebojša Babić kao Bati (bariton), a drugi Prorok je holandski solo klarinetista Frank van der Brink. Operu “Dve glave i devojka” izvodi Žebeljan orkestar kojim diriguje Premil Petrović, scenograf je Aleksandar Denić, a kostimograf Marita Ćopo.

Kako je juče izjavio Borislav Čičovački, libreto za ovu operu nastao je po motivima staroindijske legende, a posebno novele Tomasa Mana „Zamenjene glave“, koji je svoje djelo takođe napisao inspirisan ovom pričom.

“Kao osnovu, Isidora Žebeljan i ja uzeli smo legendu, ali je naša glavna inspiracija ipak Manova filozofska novela, i napravili smo jednu stvar koja je dosta neobična za operski svijet, s obzirom na to da ovo jeste opera - zanimljivo je da je glavni lik u operi, u stvari, glumac- pripovjedač. On kao da vodi cijelu ekipu pjevača zajedno sa sobom na put, jer se kroz cijelu operu stalno putuje iz scenu u scenu. Vođa tog puta sada je fantastični glumac Miša Janketić. Zato sam libreto formirao pokušavajući da ga stavim u dva svijeta, tako što pripovjedač pripada našm vremenu, dok su akteri- pjevači, oni o kojima se govori u operi dva muškarca, dvije glava zaljubljene u jednu ženu, a tu je i boginja Kali”, izjavio je Čičovački, objašnjavajući da se u svom tekstu koristio i nekim pjesmama iz ovdašnje narodne lirske tradicije.

Za čuveni sopran Katarinu Jovanović ova premijera je vrlo lijep i značajan povratak na festival Grad teatar.

“Obično tumačim neke žene koje su ostavljene, koje se ubijaju ili ubijaju nekoga, koje umiru od bolesti ili ljubavi. To je sudbina svakog dramskog soprana, a ovo je jedna od rijetkih istinskih komičnih rola koje sam ikada radila , a da pritom, na prvi pogled, ne bi trebalo da bude komična. Jer, boginja Kali dosta zatrašujeće izgleda, ali se ja dobro osjećam u njoj. Smijem se sama sebi, i smije mi se publika. To mi je novo otkriće”, rekla je Jovanović, ističući da mnogo voli stvaralaštovo Isidore Žebeljan.

Programski urednik 30. Grad teatra i saradnik u produkciji ove opere, Svetozar Cvetković, izjavio je da je u trenutku kada je prihvatio ovu dužnost na jubilarnom festival, nekako u isto vrijeme dobio signal od Isidore Žebeljan i Borislava Čičovačkog da postoji mogućnost da se opera “Dve glave i devojka” prvi put realizuje u Srbiji, i da bi iza toga stalo NP u Subotici.

“Unutar umjetničke direkcije Grad teatra postoji velika želja da se ostavi snažan trag u festivalskoj produkciji u svim njenim segmentima, koja se ne naslanja samo na ono dobro i odlično što je bilo, već kreće naprijed. A koprodukcija jedne opere jeste veliki korak naprijed, ne samo u odnosu na ono šta smo do sada navikli da gledamo na Grad teatru, već i u odnosu na region, jer ovakvu predstavu nećete vidjeti ni u Dubrovniku, niti na bilo kom ljetnjem fetsivalu u Zagrebu ili Begradu”, istakao je Cvetković.

Grad teatar prati “novu muziku”

Podsjetivši na veliki uspjeh prve ovogodišnje premijere, predstave “Jesenja sonata”, i uspješnu saradnju sa svim koproducentima opere “Dve glave i devojka”, direktor JU Grad teatar Blažo Radoman izjavio je da ovaj festival vodi tim ljudi kojima je glavni i osnovni cilj umjetnički kvalitet programa.

“Naša druga premijera, opera 'Dve glave i devojka' je i primjer kako treba da sarađuju između dvije institucije u Opštini Budva, Grad teatar i Turistička organizacija. Kada smo gledali datum premijere, htjeli smo da ona bude i naš doprinos obilježavanju Dana državnosti 13. jula, a ujedno, i rođendanu Turističke organizacije”, rekao je Radoman.

Selektorka Muzičkog programa Milena Lubarda-Marojević smatra da je 30. festival i vrijeme kada se podvlači crta i razmišlja u kome pravcu će Grad teatar ići dalje.

“Nastojaćemo i dalje kvalitetno da radimo, ali ne samo u smislu da Grad teatar prati ono što se najznačajnije dešava u mjetnosti i ono što nam je dostupno , nego da otvara i pokreće nove stvari, i da donosi novu energiju. Grad teatar je, inače, odavno počeo da prati ono što se naziva 'nova muzika'”, kazala je Lubarda- Marojević.

Bonus video: