Šuković mislio da pucaju petarde, dok mu se patike nisu napunile krvlju

"Jasno mu je stavljeno do znanja da lako može biti ubijen"
227 pregleda 36 komentar(a)
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2016. 05:32h

Čovjek u plavoj, kariranoj košulji, sa šeširom na glavi prišao je juče policajcu Predragu Šukoviću i ispalio u njega tri metka.

Bivši načelnik Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije napadnut je oko 10:30 sati u strogom centru Podgorice - Njegoševoj ulici, naočigled brojnih građana.

Odmah je prevezen u Urgentni blok Kliničkog centra, odakle je saopšteno da nije životno ugrožen.

Iz te zdravstvene institucije kazali su da je zadobio prostrijelne rane u obje natkoljenice i desne potkoljenice, bez povreda neurovaskularnih i koštanih struktura.

Na mjestu pucnjave nijesu pronađene čaure.

Izvori “Vijesti” iz policije tvrde da je moguće da je na Šukovića pucao kroz tašnu, koja mu je bila zakačena oko struka.

Ranjeni policajac ispričao je “Vijestima” da mu je napadač prišao s leđa i gotovo se naslonio na njega dok je pucao.

Rekao je da mu se u prvi mah učinilo da čuje petarde i da je shvatio da je ranjen tek kada je napadač počeo da bježi.

U trenu su mi patike bile pune krvi, koja se slivala niz noge”, kazao je Šuković.

Objasnio je da je sa leđa vidio napadača, dok se ovaj udaljavao prema objektu brze hrane "Kalimero" i skrenuo desno na Bulevar Ivana Crnojevića.

"Bio je u plavoj, kariranoj košulji. Na glavi je imao šešir", kazao je Šuković nakon napada.

Tvrdi da je policiji ispričao svaki detalj koji je zapazio.

"Ovo je ozbiljno upozorenje Šukoviću i jasno mu je stavljeno do znanja da lako može biti ubijen. Rane su nanijete dosta visoko. Šta je problem da se sljedeći put cijev usmjeri deset santimetera visočije”, kazao je sagovornik "Vijesti" iz policije.

Šuković je neraspoređen u službi od dolaska Slavka Stojanovića na mjesto direktora Uprave policije 2013. godine. Prije desetak dana osuđen je u Osnovnom sudu u Podgorici na tri mjeseca uslovne kazne zbog komentara na portalu “Vijesti”, kojima je, utvrdio je sud, prijetio potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Marković je osudio "mučki napad na policijskog službenika" i kazao da to ne bi smjelo da se dešava u današanjoj CG. Uvjeren je da će nadležni u najkraćem roku otkriti počinioca, a nakon toga "nadam se i nalogodavca". Odbacio je spekulacije o povezanosti ovog slučaja sa njim.

Osnovno i Više tužilaštvo u Podgorici ranije je procijenilo da u komentarima Šukovića nema krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Marković je privatnom tužbom uspio da dokaže da ga je Šuković ugrozio. Nakon izbijanja te afere, policajac je javno optužio Markovća i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su "akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi” koja se navodno bavila švercom cigareta.

Marković je to oštro demantovao, tvrdeći da nikad nije čuo za “mojkovački klan”. Nedugo zatim, u avgustu prošle godine Šukovića su kolege uhapsile bez znanja i naloga tužioca. Tada je rekao da to doživljava kao zastrašivanje i upozorenje da ćuti.

On je nakon toga bio u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i razgovarao sa predstavnicima američke administracije u Crnoj Gori.

Javnosti nije poznato o čemu su toga dana razgovarali. Za vrijeme Šukovićevog šefovanja sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, prema nadležnim tužilaštvima procesuirano je nekoliko predmeta zbog kojih je Veljović više puta saslušavan u Osnovnom ali i Specijalnom tužilaštvu.

Policija čuva ranjenog kolegu i zove građane da im pomognu

Policija obezbjeđuje ranjenog inspektora Predraga Šukovića, saopšteno je iz te institucije.

Oni su kazali da osuđuju ranjavanje kolege, poručujući da svaki napad na pripadnika policije smatraju napadom na Upravu policije, odnosno državu.

“Policija će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi identifikovala odgovorno lice, lišila ga slobode i privela ga licu pravde zbog teškog krivičnog djela učinjenog na štetu našeg kolege”, rečeno je juče iz policije.

Iz te institucije medijima su dostavili fotografije napadača - krupnijeg muškarca, u farmerkama i plavoj košulji, sa teget šeširom na glavi. Ruku drži na torbici.

“Pozivamo građane da policiji prijave ukoliko prepoznaju ili primijete lice sa fotografija skinutih sa video zapisa. To mogu učiniti pozivom na besplatni policijski broj 122, neposrednim kontaktom sa policijskim službenicima, dolaskom u najbliži centar ili odjeljenje bezbjednosti ili na bilo koji drugi način. Prijava može biti učinjena i anonimno”, kazali su iz policije.

Pojasnli su da im je u 10:37 sati prijavljeno da taksi ka Urgentnom bloku prevozi osobu sa povredama od vatrenog oružja i da im je iz KC potvrđeno da se radi o Šukoviću.

Kohabitacija režima sa mafijom razorila državne institucije...

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović sinoć je posjetio ranjenog Šukovića.

Političko-bezbjednosno-kriminalni klanovi u Crnoj Gori su u oštrom sukobu, država nema snage da se izbori sa tim i ANB i (Milo) Đukanović i njegovi ljudi su odlučili da problem organizovanog kriminala rješavaju međusobnim sukobima, rekao je juče lider PzP-a Nebojša Medojević.

"Dugogodišnja kohabitacija režima Đukanovića i ANB-a sa mafijom dovela je do razaranja institucija pravne države i njihovog slabljenja, sa jedne strane, i jačanja političkog uticaja mafije. Raspodjela švercerskog profita od cigareta, droge, oružja je godinama predstavljala realan rizik od međusobnih sukoba, koji su završavalii i likvidacijama. Poslije obnove nezavisnosti dva ključna Đukanovićeva čovjeka, Roćen i Marković su počeli sa aktivostima oko formiranja svojih političko-bezbjednosno-kriminalnih klanova koji su sticali sve veći uticaj, sve više novca i sve više moći. I jedni i drugi su imali ogroman novac, svoje švercerske kanale, svoje ljude u ANB-u, policiji, carini, tužilaštvu, sudovima, medijima, NVO, diplomatiji, stranim službama, ekonomiji", kazao je Medojević u dopisu medijima.

On je rekao da je “stanje kritično i rješenje se mora tražiti tamo gdje je i nastao - u političkom kontekstu”.

Bonus video: