Dobra procjena ličnosti da bismo i dalje bili u vrhu

57 pregleda 2 komentar(a)
COK, Adžić, Porobić, Gojković, Foto: Boris Pejović
COK, Adžić, Porobić, Gojković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.07.2016. 18:44h

Prvi put u Crnoj Gori sprovedeno je istraživanje o vezi između crta ličnosti crnogorskih profesionalnih sportista i njihovih sportskih performansi. Istraživanje su uradili Crnogorski olimpijski komitet i konsultantska firma "Blue Coach", a najveću korist od njega, neposredno uoči Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, ali i u kasnijem periodu, imaće stručni štab, selektori i igrači najkvalitetnijih crnogorskih reprezentacija.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno istraživanje, a predstavnicima medija obratili su se predsjednik COK-a Dušan Simonović, izvršni direktor kompanije „Blue Coach” Srđan Vukčević, selektor rukometne reprezentacije Dragan Adžić, direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Petar Porobić i selektor vaterpolo reprezentacije Vladimir Gojković.

"Lijep je povod da u finalu naše zajedničke akcije sa firmom „Blue couch”, odnosno sa Srđom Vukčevićem, progovorimo nešto o primjeni najnovijih tehnologija u oblasti sporta, nečemu bez čega savremeni sport ne može. Želim da izrazim zadovoljstvo ukupnim radom na projektu, a o rezultatima će najbolje govoriti oni koji i brinu o rezultatima", u uvodnom izlaganju kazao je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Tri procjene popunilo je 106 sportista iz ženskog rukometa (visokih i niskih performansi), muškog rukometa, vaterpola (visoke i niske performanse) i odbojke.

"Koristili smo Hoganovu metodologiju, a Hogan je najveća svjetska firma koja se bavi procjenama ličnosti. Kompletno istraživanje radila je ekipa iz SAD, eksperti iz psihologije - uglavnom doktori psihologije i istraživači. Koristili smo crte ličnosti sportista za predviđanje performansi na terenu i van njega. Svaki trener ocjenjivao je svakog svog sportistu kroz stotinak kriterijuma, a onda je Hoganov tim to uparivao sa stvarnom psihološkom procjenom igrača. Na taj način došli smo do nekih interesantnih rezultata koji pokazuju koji su sportisti najuspješniji i zbog čega su najuspješniji, odnosno koje to crte ličnosti dovode do vrhunskih rezultata", rekao je Srđan Vukčević.

Najdužu saradnju sa Hoganom ima Dragan Adžić, koji je rekao da mu je ta saradnja puno pomogla u pripremama rukometašica Budućnosti za fajnl-for.

"Drago mi je da je renomirana firma kakva je Hogan preko Srđe Vukčevića imala potrebu da se bavi crnogorskim sportistima. Iskustvom i radom sa sportistima, kao i moje kolege, dođem do nekih podataka, ali mi puno znači kad nešto što pretpostavljam, i nauka potvrdi. Sad prilikom selekcije mladih ili novih igračica imamo pomagalo koje će mogućnost greške svesti na mnogo manju mjeru. Imamo uporedne podatke na osnovu kojih možemo da radimo sa mlađima na poboljšanju karakteristika ili navika u ponašanju, da tražimo kod njih neke promjene i radimo na tome kako bi oni bili što sposobniji i što spremniji da u datom momentu nastave da ostvaruju rezultate kakve trenutno imaju rukometašice ili vaterpolisti. Biće to sigurno jako korisno i trenerima iz ostalih sportova, koji nisu obrađeni, jer istraživanje govori ne samo o sportistima iz naših sportova, već i o navikama i ponašanju sportista uopšte u Crnoj Gori", rekao je Adžić.

Ovakva istraživanja naročito su značajna u sredinama sa malom bazom sportista kakva je Crna Gora - istakao je Petar Porobić.

"Mi se suočevamo sa specifičnim okolnostima u kojima funkcionišemo, a to je prije svega vrlo mali broj igrača. Sigurno da su principi selekcije i odabira igrača mnogo drugačiji u velikim sistemima, gdje ima velikibroj igrača. Tamo je selekcija jednostavnija. Tako je bilo u minulim vremenima, ali mi smo danas suočeni sa činjenicom da imamo mali broj igrača, pa imamo nesklad da od tog malog broja igrača želimo da napravimo vrhunske igrače. Igrači koji nam dolaze imaju dobre fizičko-tehničke predispozicije i sa tim pitanjima se lakše nosimo, ali ovi faktori ličnosti, psihološki faktori i svi elementi iz tog korpusa problematike utiču da ponekad ne nalazimo prava rješenja ili to na kraju bude limitirajući faktor razvoja tih igrača, koji ne postignu onaj nivo koji mi želimo. Zato su nam potrebna ovakva istraživanja, ova saradnja nam je neophodna ne samo prilikom selekcije, nego i u radu sa igračima", kazao je Porobić.

Ovakva istraživanja nijesu nešto što je novo u sportu, ali je novo kod nas - kaže Gojković.

"Sve velike reprezentacije i veliki timovi imaju veliki broj ljudi, odnosno tim ljudi koji prati i analizira svoje sportiste, pogotovo igrače nacionalnih selekcija tokom cijele sezone i rade kontinuirano na njima da ih unaprijede i dovedu da budu spremni i na najvećem nivou u najvažnijim i najtežim trenucima, kada je najveći stres. Mi smo, za razliku od kolege Adžića, tek na početku saradnje sa Hoganom, ali sigurno nam je procjena ličnosti neophodna jer nam je baza izuzetno mala. I ranije su rađene neke procjene ličnosti, da tako kažem u staroj državi, ali tada je baza bila mnogo veća i mnogo lakše je bilo stvoriti vrhunskog igrača. Sad nama ovo može da služi prije svega - da kažem u bukvalnom smislu - da nađemo rješenje odnosno lijek za svakoga od njih ponaosob kako da ih unaprijedimo i ispravimo neke nedostatke dok smo još na vrijeme, dok ne prođe voz i bude kasno. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju, da ćemo dobiti sve parametre koji su nam neophodni i inpute kako da ih na još bolji način pripremimo i unaprijedimo", zaključuje Gojković.

Ukorak sa svijetom

Ovim istraživanjem vrhunski crnogorski sportisti u kolektivnim sportovima održavaju korak sa savremenim trendovima u svijetu.

"Sigurno da vrhunske reprezentacije u ženskom rukometu svoje sportiste prate na sličan način, ali ne na isti, jer Hogan prvi put radi ovako nešto sa sportistima i drago mi je da je to Crna Gora. Mi već dvije godine sarađujemo, a grupni izvještaj koji smo dobili tada i meni i djevojkama u Budućnosti je pomogao da budemo bolji. Siguran sam da će nam i ovo pomoći, na ovaj način i u rukometu i u vaterpolu nastojimo da ostanemo konkurentni, a trudimo se da po nečemu i prestignemo rivale. Na ovaj način sigurno možemo da ostanemo konkurentni, a možda budemo i u prednosti zbog malog sistema koji nam omogućava da lakše dođemo do istraživanja i konstatacija", ističe Dragan Adžić.

Bonus video: