ANB se zaštitio, za MUP još ne zna

"Otvoreno kažem da se ANB dobro zaštitio u zakonskom smislu. Provjeravao sam koliko smo se mi ( MUP ) zaštitili"
399 pregleda 5 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2016. 14:04h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović rekao je da radi na izmjenama Sporazuma između Agencije za nacionalnu bezbjednost ( ANB ) i MUP-a, po kojem je ANB -u od februara 2014. omogućen pristup svim evidencijama i registrima MUP-a.

Danilović je pojasnio da se radi o “vrlo osjetljivim stvarima” zbog čega na izmjenama radi vrlo pažljivo, kako ga ne bi optužili da “pošto poto hoće da nanese štetu državi”.

“Kao opet, u dijelu medijske javnosti prepoznati antidržavni element, radimo to vrlo pažljivo i siguran sam da ćemo se dogovoriti da kroz potencijalno neki aneks koji ćemo usaglasiti i jedni i drugi riješimo svaku dilemu i da i jedni i drugi budemo zadovoljni”, kazao je Danilović.

Ministar policije ranije je kazao da je taj sporazum predmet njegove “pažnje i razmatranja, posebno u dijelu usaglašenosti” sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i Zakonom o ANB -u.

“Otvoreno kažem da se ANB dobro zaštitila u zakonskom smislu. Provjeravao sam koliko smo se mi (MUP) zaštitili. Ako na kraju, a to je u stvari vrlo blizu, budemo zaključili da to nije dovoljan nivo zaštite, s obzirom da smo mi vlasnici tih zbirki podataka o građanima, predstoji ovo što sam rekao”, kazao je on.

Danilović je dodao da očekuje da će tako biti, ali da ipak neće ostaviti nikakav interregrum u kojem sistem ne bi funkcionisao.

“Ili u kom bi bilo ko iz MUP-a izazvao takvu krizu u državi da je država ugrožena. Zbog nas se to neće desiti. A to da ćemo tolerisati eventualno bilo kakvu nezakonitost, nećemo ni to”, rekao je on.

Prema Sporazumu, ANB ima neograničen i stalan pristup ličnim i drugim podacima koji se nalaze u elektronskoj bazi MUP-a. Sporazum kojim su im takva prava data proglašen je tajnim.

Zbog toga su iz MANS-a podnijeli tužbu protiv MUP-a i ANB -a, tražeći da se Sporazum proglasi ništavim.

Država, međutim, ne vidi ništa sporno u tome i navodi da je tužbeni zahtjev neosnovan. U tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović, i Dejana Milovca iVeselina Bajčete piše da je Sporazumom službenicima ANB -a omogućeno da, po sopstvenoj procjeni, pristupaju i preuzimaju podatke i informacije o građanima, koji se odnose na državljanstvo, lične karte, prebivalište i vođenje registra prebivališta, birački spisak, jedinstveni matični broj, lično ime, matične registre, evidenciju vozila...

Danilović: Odlično podnosimo napade na Zorana Brđanina

Komentarišući to što pojedini mediji njegovog savjetnika Zoran Brđanina pokušavaju da dovedu u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama, Danilović je kazao da je zadovoljan time što njegov savjetnički tim izaziva pažnju javnosti.

“To odlično podnosimo. Zadovoljan sam kad sam tako birao svoj savjetnički tim da izaziva pažnju. Bilo bi mi neprijatno da se radi o bezimenim ljudima. Ponavljam da nikoga nisam doveo sa ulice, nego sa najodgovornijih funkcija u instituiciji koja se zove Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ako su valjali do sada i obavljali najsloženije policijske zadatke, bilo bi nekorektno da ne valjaju ministru. Ja sam samo uočio da neki vrijede više”, kazao je Danilović .

Ministar je rekao da se ne bavi istraživanjem odakle dolaze takvi navodi.

“Pretpostavljam da postoje službe u ovoj državi koje treba da brinu o tome da li su u pitanju novinarske slobode, dozvoljeni spinovi ili što god treće, ili je u pitanju bezbjednosna stvar. Ministar sam sa svojim timom nema nikakvu moć da to provjeri, ali u ovoj državi postoje službe, agencije, organizacije koje to mogu znati”, kazao je on.

Dodao je da je siguran da bi do sada dobio informaciju da je u pitanju “organizovana namjera da se sruši dignitet MUP-a i ministra”.

“Meni ti pokušaji ne smetaju. I dalje nisam zabrinut. Zabrinut sam ako ima nešto slično da dođe iznutra i na to znam da reagujem”, rekao je on.

Danilović je istakao da se zna ko treba da brine o bezbjednosti ministra, savjetnika i svih građana...

“O mojoj bezbjednosti dužni su da brinu oni koji su za to ovlašćeni”, kazao je on.

Bonus video: