U Tivtu otvorena izložba reprodukcija najljepših ikona iz katoličkih crkava u zalivu

153 pregleda 1 komentar(a)
Najljepše ikone Boke, Foto: Siniša Luković
Najljepše ikone Boke, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.07.2016. 11:05h

Izložba "Najljepše bokeške ikone" otvorena je u kapelici Svetog Mihovila u atrijumu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

"Ove ikone nam donose gotovo jednaku ljepotu originala, komunicirajući motiv Bogorodice i Isusa, komunicirajući temu vjere, ljubavi, rađanja, lijepog i vječnog. One nam večeras prenose magiju zaliva, pričajući umjetničku istoriju ovog prostora na jedan drugaćiji način”- kazala je gradonačelnica Tivta prof.dr Snežana Matijević.

Izložbu reprodukcija nekih od najraskošnijih i najljepših ikona iz katoličkih crkava u Boki Kotorskoj priredili su galerija "Galatea" iz Podgorice i Centar za kulturu Tivat.

"Osim izvanredne ljepote, ova izložba ima i svoj edukativni karakter. Autoru zahvaljujem na prilici da sve ove ikone vidimo i doživimo na potpuno autentičnom mjestu, a publici želim lijepe trenutke uživanja u odista bogatom religijskom i kulturnom nasljeđu Boke Kotorske", kazala je Matijević.

Tema na ikonama koje čine postavku je stoljetna tema najvećeg broja slikara - ikonopisaca, a to je Bogorodica sa Isusom Hristom.

U uvodnom tekstu u katalogu koji prati izložbu, kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić, je naglasio da ne zna čemu se više diviti: umjetničkoj izvrsnosti ili vjeri iz koje su te ikone potekle.

"Ne može se zamisliti kulturnovjerska baština Boke bez njenih ikona: onih prelijepih ikona Bogorodice, koja je putokazataljica obiteljima kao majka, posrednica i zaštitnica, a pomorcima kao Zvijezda Mora i naposle svim vjernima pomoćnica Kršćana", zapisao je biskup Janjić dok je istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov istakao da izložba predstavlja važan kulturni događaj koji pored čisto umjetničkog, posjeduje i edukativni karakter – "priliku da šira javnost upozna jedan, u nauci na izvjestan način zanemaren, značajan segment kulturnog naslijeđa Boke Kotorske".

Bonus video: