Herceg Novi: Godinu utvrđuju ko je ukrao sidro sa potopljenog galijuna

Gačević je u oktobru prošle godine o nestanku sidra sa jedrenjaka, kao i o nestanku propelera sa potopljenog austrougarskog broda "Arpad", nadomak rta Arza, oba rta su na poluostrvu Luštica
127 pregleda 6 komentar(a)
sidro Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
sidro Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.07.2016. 09:55h

Među sidrima u Starom gradu, postavljenim ispred kompleksa čiji je vlasnik firma Slovenska alijansa, je i ono sa potopljenog broda tipa "Galijun" iz 16. vijeka koji se nalazilo u podmorju kod rtu Kabala u Boki Kotorskoj.

To sidro je ukradeno, tvrdi Dragan Gačević iz Ronilačkog centra Marina i član OO Građanskog pokreta URA Herceg Novi.

Kako je Slovenska alijansa došla u posjed tog sidra, "Vijesti" nisu uspjele da saznaju, jer je predstavnik firme Aleksandar Beljakov, u Rusiji.

Gačević objašnjava da se sidro nalazilo na lokalitetu do ljeta 2014. godine, kada je nestalo.

"Na ovom lokalitetu bila su i četiri topa, od kojih jednog više nema. On je izvađen i predat na čuvanje Zavičajnom muzeju Herceg Novi”, navodi Gačević.

Gačević je u oktobru prošle godine o nestanku sidra sa jedrenjaka, kao i o nestanku propelera sa potopljenog austrougarskog broda "Arpad", nadomak rta Arza, oba rta su na poluostrvu Luštica, obavijestio Ministarstvo kulture, Centar bezbjednosti Herceg Novi.

Nakon godinu dana Ministarstvo kulture je obavijestilo Gačevića da je pokrenuta krivičnu prijava protiv NN lica te da je ostalo na pravosuđu da pronađe počinioca ovog krivičnog djela.

Iz hercegnovskog tužilaštva (ODT) Vijestima su odgovorili da je "od Uprave policije zatraženo prikupljanje obavještenja na okolnosti vađenja sidra i njegove kupovine od strane ruskog državljanina. Državni tužilac Nikola Samardžić je objasnio da je riječ o "teškoj krađi od strane nepoznatog učinioca, na čije otkrivanje su usmjerene dalje radnje u izviđaju".

"Naši ronioci iz ronilačkih centara mogu samo da konstatuju da svakim uronjavanjem naiđu na sve manje i manje blaga koje u dubinama crnogorskih voda leže decenijama i vijekovima. Preostaje nam samo da takve slučajeve prijavimo nadležnim organima", ističe Gačević.

Beljakov: U planu bilo otvaranje muzeja sidara

Beljakov je ranije kazao da u zbirci u kompleksu u Starom gradu ima 36 sidara od kojih su pojedina iz 17. 18. i 19 vijeka i da je namjeravao da otvori muzej.

"Svako sidro je i atrakacija za turiste koji se svakodnevno fotografišu ovdje u kompleksu”, pojašnjava Beljakov.

“Ovo je velika vrijednost, meni to nije potrebno. Sačuvao sam ih kao starinu da ne završe kao staro gvožđe”, kazao je Beljakov nakon što su mu iz komunalne policije naložili da sidra izmjesti iz javnog prostora Starog grada.

Bonus video: